033 - 46 12 680 info@expertis.nl
Home » Nieuwsoverzicht » Taal en WT onderwijs

Basisscholen gezocht die aan de slag willen met geïntegreerd taal- en W&T-onderwijs

Taal en W&T: win-win

Taal en W&T, dat is een logische en potentieel krachtige combinatie. Leerlingen kunnen  hun taalvaardigheid verbeteren door over W&T te praten, schrijven en lezen. Ze leren ook beter communiceren en redeneren over W&T-onderwerpen. Zo kan deze combinatie zorgen voor verhoogde  leerresultaten voor beide vakken. Een win-win situatie dus!

Maar hoe pak je dit nu aan in de praktijk? En hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook echt vooruitgang boeken voor beide vakgebieden?

Teamtraining en coaching

De Universiteit Twente ontwikkelt een teamtraining geïntegreerd taal- en W&T-onderwijs. De training bestaat uit vijf bijeenkomsten in het schooljaar 2021 – 2022. De start is in september 2021. In deze training leer je als team onder andere:

  • hoe je hoe je deze twee domeinen betekenisvol en effectief kunt integreren;
  • hoe je lessen voorbereid, gebaseerd op doelen voor de lange en de korte termijn;
  • welke strategieën en interventies je kan inzetten om leerlingen te begeleiding, zoals scaffolding en interactie-strategieën;
  • hoe je de voortgang van leerlingen ten aanzien van beide domeinen effectief kan monitoren, reguleren en toetsen.

Daarnaast vinden er observaties plaats, zodat elke leraar ook persoonlijke feedback krijgt. Door een subsidie kunnen twee scholen kostenloos deelnemen.

Onderzoek

Om de effectiviteit van de training vast te stellen doet  de Universiteit Twente ook onderzoek. Hiervoor wordt aan het team gevraagd om:

  • voor en na de training een vragenlijst in te vullen;
  • voor en na de training feedback te geven op de vorm en de inhoud van de training;
  • na de training twee keer een les te geven die wordt geobserveerd. 

Samenwerking

Expertis werkt hierin samen met de Universiteit Twente, Saxion, Windesheim, TechYourFuture en de Rolf groep. Samen met de Rolf groep verzorgen wij de trainingen en de coaching.   

Meedoen of meer weten?

Neem contact op met Expertis Onderwijsadviseur Dortie Mijs  of met Miriam Knoef van de Universiteit Twente (m.j.knoef@utwente.nl). Kijk op de website van Integr8 voor meer informatie.

Stel mij gerust uw vraag

Ik ben Marieke van Logchem en ik help u graag verder. Bel mij op 06 – 43 35 13 18 of stuur me een e-mail.

 

Dortie Mijs is onderwijsadviseur bij Expertis
Share This