033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Boek van de maand

Home » Thema’s » Themapagina Taal/Leesonderwijs » Close reading: boek van de maand

Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand.

Overzicht 2023

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand maart 2023

Deze maand zetten we twee informatieve boeken voor de bovenbouw in de spotlights. Voor bij de geschiedenislessen hebben we ‘Hoe wij het machtigste dier op aarde werden’ van Yuval Noah Harari gekozen en rondom mens & maatschappij ‘het te gekke geldboek’ van Arwen Kleyngeld.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand februari 2023

In deze editie willen we je informeren over Close Reading ‘bursts’; kleine uitbarstingen om tot dieper tekstbegrip te komen. We laten je zien hoe je deze uitbarstingen kunt toepassen bij jouw (voorlees- of samenlees)boek, als aanvulling op de ‘reguliere’ Close Reading lessenseries.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand januari 2023

In deze editie besteden we aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste prentenboek maakt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek Top 10. In deze editie van boek van de maand besteden we aandacht aan drie titels uit deze top 10.

Overzicht 2022

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand december 2022

Het is voor leerlingen motiverender en betekenisvoller als je teksten voor Close Reading zoekt bij de thema’s die je met jouw groep behandelt. Voor veel scholen is in deze periode kerst ook een thema in de groep. In deze editie van ‘boek van de maand’ zetten we daarom boeken in de spotlight die passen bij kerst.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand november 2022

Sinterklaas Kapoentje.
Gooi wat in m’n schoentje.
Gooi wat in m’n laarsje.
Dank u Sinterklaasje.

Met Sinterklaas in het vooruitzicht, delen we deze maand enkele lied- en dichtbundels voor de midden- en bovenbouw.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand oktober 2022

In deze editie zetten we twee prentenboeken van Oliver Jeffers in het zonnetje; een kunstenaar en auteur van diverse prentenboeken. Voor de onderbouw hebben we gekozen voor ‘Die eland is van mij’, voor de midden- en bouvenbouw ‘ Een vriendje voor altijd’.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand september 2022

Deze maand zetten we enkele boeken in het zonnetje voor het thema Gi-ga-groen in het kader van de kinderboekenweek. We hebben voor de onderbouw gekozen voor twee mooie boeken, een verhalend prentenboek en een informatief prentenboek.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand juni 2022

Deze maand zetten we een boek voor de midden- en bovenbouw in de spotlights: ‘Walvissen in de wind’. Het boek is geschreven door Elvira Werkman. In dit boek neemt Elvira Werkman je mee in het planten- en dierenrijk en over uitvindingen die zijn gedaan op basis van hoe fantastisch zíj zijn.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand mei 2022

Deze maand zetten we een boek voor de midden- en bovenbouw in de spotlights: Arabische Sprookjes. Het boek is geschreven door Rodaan Al Galidi. In deze editie van het ‘boek van de maand’ volgt een voorbeeld van een Close Reading lessenserie bij het sprookje ‘de mier en de kakkerlak’.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand april 2022

Regelmatig krijgen we tijdens Close Reading trainingen de vraag welke teksten geschikt zijn voor Close Reading in de groepen drie en vier. Een hele terechte vraag, want hoe zet je eigenlijk rijke teksten in als leerlingen nog zo druk bezig zijn met het leren lezen? Daarom delen we in deze editie verschillende titels voor de groepen drie en vier.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand maart 2022

Als je met je leerlingen in de midden- en bovenbouw aan de slag wilt met eetgewoontes van over de hele wereld, dan is het boek ‘De Wereld op je Bord’ een echte aanrader om in te zetten voor Close Reading!

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand februari 2022

De week van de lentekriebels staat voor de deur! Een mooi moment om aandacht te besteden aan relaties, weerbaarheid en seksualiteit. Deze maand een mooie Close Reading lessenserie bij: ‘Mijn schaduw is roze’.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand januari 2022

In deze editie besteden we aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. We behandelen 3 titels uit de Prentenboek Top 10. Prachtige lessenseries bij boeken die zich perfect lenen voor Close Reading.

Overzicht 2021

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand december 2021

De winter komt! Het verhaal van de seizoenen.’ Een absolute aanrader voor deze periode van het jaar. Een boek waar leerlingen elke keer weer iets nieuws leren of ontdekken. Bekijk deze lessenserie voor de onderbouw.

Cover het geheime boek van sinterklaas 200x200

Boek van de maand november 2021

Sinterklaas is in het land! Daarom staat deze maand ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ centraal. Echt een boek voor de bovenbouw! We geven in deze editie enkele ideeën bij het hoofdstuk over de tradities.

De eekhoorn legt een ei en andere fabels janneke schotveld verkleind

Boek van de maand oktober 2021

Deze maand bespreken we het nieuwste boek van Janneke Schotveld: ‘De eekhoorn legt een ei en andere fabels.’ Fabels zijn bij uitstek verhalen die je vaker moet lezen om de moraal te achterhalen.

boek van de maand juni 2021

Boek van de maand september 2021

Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek ‘Worden wat je wil’. Een prachtige kans om boeken extra in de spotlight te zetten.

boek van de maand juni 2021

Boek van de maand juni 2021

Deze maand staat het boek van de maand in het teken van de Olympische Spelen, waarbij voor elke bouw een bijpassende tekst gezocht is, waar een Close Reading lessenserie bij ontworpen is. 

pompoen is het boek van de maand

Boek van de maand mei 2021

Deze maand staat niet een boek centraal, maar een tijdschrift, namelijk Pompoen. De Pompoen is een voor- en samenleestijdschrift, voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Boek van de maand april 2021

Waarom jij van sterrenstof bent en andere weetjes over stofjes, proefjes en chemie van Esther Walraven is uitgekozen tot boek van de maand in april.

boek van de maand maart

Boek van de maand maart 2021

De week van de Lentekriebels is een mooi moment om aandacht te besteden aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Een prachtig boek is ‘Bij de beesten af. Het liefdesleven van dieren’.

stripgedichten

Boek van de maand februari 2021

Een mooie manier om poëzie bij leerlingen onder de aandacht te brengen, is door gebruik te maken van stripgedichten de van Edward van de Vendel en Floor de Goede. 

prentenboeken

Boek van de maand januari 2021

In het kader van de voorleesdagen, zetten we deze maand de prentenboeken in de spotlight. We lichten er een paar voor je uit.

Overzicht 2020

poeziebundel

Boek van de maand december 2020

De prachtige bloemlezing ‘Een stukje van de regenboog’, die samengesteld is door Jan van Coillie bevat de mooiste poëzie van het afgelopen decennium. 

boek van de maand maart

Boek van de maand november 2020

Peter Wohlleben is boswachter en maakt in zijn boeken het bos meer dan alleen een verzameling bomen. Hij maakt het bos spannend.

Share This