Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand.
Boek van de maand maart
Van 15 t/m 19 maart is het de week van de Lentekriebels. Als school een mooi moment om aandacht te besteden aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Een prachtig en toepasselijk boek om in deze periode te gebruiken voor lezen is ‘Bij de beesten af. Het liefdesleven van dieren’.
In dit boek vind je alles over het liefdesleven van kleine en grote dieren. Zo is er een heel hoofdstuk gewijd aan hoe dieren elkaar kunnen versieren met kleuren, luchtjes, liedjes en bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan de synchrone groepsdans van de mannetjesflamingo’s voor de vrouwtjes en de mannetjesnachtegaal die ruim 200 liedjes kent om te zingen voor zijn potentiële partner. Ook de paring, de zwangerschap, de geboorte en de bevalling komen aan bod.
Het boek gaat verder over het opgroeien van jonge dieren en op welke manieren dieren als familie samen kunnen leven. Wist je bijvoorbeeld dat wevervogels in een woongroep wonen, door een enorm gemeenschappelijk nest te maken? Dat de bruine beer een alleenstaande moeder is? En dat bij de zwarte zwanen soms twee mannetjes samen leven? Er staan in het boek nog meer teksten die gaan over genderdiversiteit, het thema van dit jaar.
De afwisseling van de onderwerpen, de aansprekende schrijfstijl voor kinderen en de vele weetjes zorgen ervoor dat het een heel interessant boek is. De schrijfster beschrijft het zoals het is, soms grappig, soms spannend en altijd boeiend.
Hoe in te zetten bij Close Reading?
Het boek bestaat uit korte teksten bij een bepaald onderwerp en leent zich goed voor Close Reading in de midden- en bovenbouw. Wanneer je het boek bij Close Reading wil inzetten, zou je in de eerste sessie mindmaps met leerlingen kunnen maken. In het midden komt het onderwerp en de takken worden gevormd rond de verschillende dieren waarover wordt verteld.
In de tweede sessie ga je verder met de details die centraal staan in het hoofdstuk. Het aantal dieren dat wordt beschreven in een hoofdstuk is soms groot, waardoor de tekst best lang kan worden voor leerlingen. Je kunt dit voorkomen door te werken met de coöperatieve werkvorm ‘expertgroep’. Hierbij verdeel je als leerkracht de tekst in een aantal deelonderwerpen (de dieren) en ook de leerlingen worden verdeeld in andere groepjes. Het nieuwe groepje wordt dan expert over het dier. Vervolgens gaan alle leerlingen terug naar hun eigen groepje en delen daar hun expertise.
In de laatste sessie zou je met de leerlingen in gesprek kunnen over de titel van het hoofdstuk en zou je een vergelijking kunnen maken met hoe het bij mensen gaat. Of bedenk stellingen bij de tekst en houdt hierover een klassendiscussie. Vergeet ook niet de tekeningen, deze zijn zo gemaakt dat ze heel goed bij de tekst passen. Meestal verduidelijken de illustraties de tekst, maar soms zijn het ook grapjes die weer aanleiding kunnen zijn voor een gesprek.
Kortom, een boek om zelf verliefd op te worden!
Gathen, K. von der. (2018). Bij de beesten af. Het liefdesleven van dieren. Haarlem: Gottmer. De illustraties zijn gemaakt door Anke Kuhl.
Meer informatie
Enthousiast geworden en wil je meer weten over Close Reading? Neem dan contact op met Karin Versloot of Marieke van Logchem. Of neem een kijkje in de onlangs verschenen praktijkboeken van Close Reading, verkrijgbaar via Uitgeverij Pica.
Benieuwd naar onze boeken van de maand?
Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand. Hier zie je welke boeken deze titel allemaal hebben gekregen!