033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Blijf op de hoogte

Home » Nieuwsoverzicht
Twee jonge kinderen lezen samen een boek

Nieuw: Close Reading in de praktijk

Expertisadviseurs Dortie Mijs, Liz Bunte en Ebelien Nieman schreven drie praktijkboeken voor Close Reading. De uitgewerkte lessenseries laten goed zien hoe een les Close Reading wordt opgebouwd en welke beslissingen je als leraar kunt nemen. De boeken geven een duidelijk beeld hoe je Close Reading vorm kunt geven.

Twee jonge kinderen lezen samen een boek

Leesonderwijs op afstand aan groep 3

Webinar 

Online technisch leesonderwijs aan groep 3; hoe doet u dat effectief? Neem deel aan dit webinar en gebruik de tips in uw online lessen!

Dinsdag 19 januari 2021
Tijd: 15.00 – 16.00 uur

Een jongen en een meisje lezen boeken

Leesonderwijs op afstand aan groep 4 tot en met 6

Webinar 

Online technisch leesonderwijs aan groep 4 tot en met 6; hoe doet u dat effectief? Neem deel aan dit webinar en gebruik de tips in uw online lessen!

Woensdag 20 januari 2021
Tijd: 19.00 – 20.00 uur

Jonge kinderen bouwen

Afstandsonderwijs aan het jonge kind

Webinar

Afstandsonderwijs verzorgen aan jonge kinderen is een uitdaging. In deze webinar van 1 uur geven we u alle belangrijke do’s en dont’s over afstandsonderwijs aan het jonge kind. De informatie en tips zorgen ervoor dat u samen met de ouders en uw leerlingen deze lockdown doorkomt.

Woensdag 20 januari 2021
Tijd: 15.00 – 16.00 uur

rekenen en wiskunde

Automatiseren tijdens de rekenles

Webinar

Hoe geeft u het automatiseren op effectieve wijze vorm tijdens de rekenles? Neem deel aan dit webinar en gebruik de tips in uw (online) lessen!

Donderdag 21 januari 2021
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 15.30 – 16.30 uur

reken/wiskunde onderwijs

Een nieuwe rekenmethode kiezen en implementeren

Webinar

Welke criteria gebruikt u om te beoordelen of een rekenmethode bij uw school past? Hoe integreren we een nieuwe rekenmethode in ons onderwijs? Neem deel aan dit webinar en gebruik de tips in uw keuzeproces!

Donderdag 21 januari 2021
Tijd: 15.30 – 16.30 uur
Dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 14.00 – 15.00 uur

rekenen en wiskunde

Kennismaken met de datateam® methode PO

Webinar voor het primair onderwijs

Wanneer de opbrengsten achterblijven, denken we vaak al snel te weten waardoor dat komt. Maar kloppen onze onderbuikgevoelens wel? Met de datateam methode gaat u aan de hand van een concreet stappenplan op zoek naar de echte oorzaak van het probleem en leert u hoe u op basis van informatie uit data tot onderbouwde interventies kunt komen. 

Donderdag 21 januari 2021
Tijd: 14.00 -1500 uur
Dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 14.00 -15.00 uur

eindtoets groep 8

Kennismaken met de datateam® methode VO

Webinar voor het voortgezet onderwijs

Wilt u weten hoe een datateam in zijn werk gaat en wat het kan betekenen voor uw school? Schrijf u dan nu in voor het webinar: Kennismaken met de datateam® methode VO.

Donderdag 21 januari 2021
Tijd: 15.30 -16.30 uur
Dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 15.30 -16.30 uur

Een meisje met een grote stapel boeken

Kennismaken met Close Reading

Webinar voor het primair onderwijs

Hebt u enthousiaste verhalen gehoord over Close Reading en wilt u er meer over weten? Dan is dit kennismakingswebinar voor u een uitgelezen kans.

Dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 19.30 – 20.30 uur

Onderwijs op afstand: praktische tips EDI, technisch leesonderwijs en begrijpend lezen

Expertis adviseurs Marcel Schmeier, Marita Eskes en Karin Versloot leggen in deze tutorials uit hoe je als leraar je onderwijs op afstand zo effectief mogelijk vorm kunt geven. De tutorials zijn ontwikkeld in opdracht van de PO-Raad in samenwerking met Het Lerarencollectief en ResearchED Nederland.

Twee jonge kinderen lezen samen een boek

Marita Eskes

Influencer van het jaar 2020

Expertis onderwijsadviseur Marita Eskes is door de redactie van KomenskyPost uitgeroepen tot influencer van het jaar 2020. De redactie roemt haar om haar lezingen, optredens en publicaties.

Boek van de maand bij Expertis

Er zijn zoveel mooie boeken om samen met uw klas te lezen, dat het soms wel eens lastig is om te kiezen. Om u te inspireren en het lezen op scholen te bevorderen, kiezen de taalleesexperts van Expertis iedere maand het boek van de maand. Dit boek is perfect voor Close Reading of de begrijpend leesles.

Training ‘Auditeren voor interne auditteams’

De Commissie Certificering van het Schoolleidersregister PO heeft de training ‘Auditeren voor interne auditteams’ van Expertis onderwijsadviseurs gecertificeerd. De certificeringscommissie is zeer te spreken over zowel de inhoud als het niveau van de training. De certificering door het Schoolleidersregister betekent dat u deze training kunt volgen in het kader van uw herregistratie. Wilt u zicht krijgen op de kwaliteit van het onderwijs op uw scholen? Wilt u zelf audits opzetten en weten waar u dan op moet letten? Dan is deze training voor u en uw organisatie bij uitstek geschikt.

Goed onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen

Nog steeds een brug te ver?
Ouders die uit wanhoop op zoek gaan naar beter onderwijs voor hun kinderen. Op zoek naar onderwijs dat aansluit op de onderwijsbehoeften van hun slimme kinderen. Eind oktober berichte de NOS en Nieuwsuur over schrijnende situaties van sterke leerlingen die geen passend aanbod kunnen krijgen op hun eigen school, en soms maandenlang thuis zitten.

Begrijpend lezen saai? Onzin!

Begrijpend lezen hoeft helemaal niet saai te zijn. Maar zorg dan wel dat de inhoud van de tekst centraal staat. Gebruik teksten die een relatie hebben met de stof die je in de groep behandelt. Deze en nog veel meer tips lees je in het interview dat onze adviseur Tony van Dalen heeft gegeven voor leraar.nl, de website van het Ministerie van OCW waarop actuele ontwikkelingen, ervaringen en goede voorbeelden worden gedeeld.

Gelijke kansen in het basisonderwijs

De Inspectie van het Onderwijs stelde het dit voorjaar ook al in haar jaarverslag: de kansenongelijkheid in het onderwijs is de afgelopen jaren toegenomen. Deskundigen verwachten dat dit de komende jaren door de coronacrisis verder zal toenemen. De wetenschappers dr. Sanne van Wetten en prof. dr. Inge de Wolf zochten voor Education Lab uit welke interventies in andere landen effectief gebleken zijn voor het bevorderen van gelijke kansen en het wegwerken van achterstanden bij leerlingen.

Leesvaardigheid draagt bij aan leesmotivatie

Er is veel aandacht voor de dalende leesvaardigheid in het basisonderwijs. Op dinsdag 22 september 2020 is onze collega Marita Eskes geïnterviewd over dit onderwerp voor het NPO 2 programma Nieuwsuur. Zij maakt daarin duidelijk dat kinderen niet alleen leren lezen door het lezen van mooie, rijke teksten, maar dat ze ook onderwijs moeten krijgen in leesvaardigheid.

Symposium: Op naar een lezende generatie

In mei verscheen hét boek van 2020 over lezen en effectief leesonderwijs geschreven door Marita Eskes. Voor deze gelegenheid organiseerde Pica Congressen in samenwerking met Expertis Onderwijsadviseurs een symposium waarbij leesonderwijs centraal stond.

Vacature (senior) onderwijsadviseurs voortgezet onderwijs

In verband met groei van onze orderportefeuille zijn we op zoek naar (senior)onderwijsadviseurs Voortgezet Onderwijs. Expertis onderwijsadviseurs is een landelijk werkend onderwijsadviesbureau dat staat voor schoolverbetering op wetenschappelijke basis. Dat maakt Expertis uniek in zijn soort.

NIEUW: Bordwerk en aantekeningen

Op 2 september verscheen het nieuwe boek van onze adviseur Marcel Schmeier: ‘Bordwerk en aantekeningen. Slow teaching in de 21e eeuw.’ In het boek beschrijft Marcel het begrip ‘slow teaching’ waarbij bordwerk zorgvuldig wordt opgebouwd en geordend en de leerstof stapsgewijs en grondig wordt onderwezen én geleerd.

 

NIEUW: Technisch lezen in een doorlopende lijn

Niet eerder verscheen in ons land zo’n compleet en praktisch handboek over technisch lezen. Expertis onderwijsadviseur Marita Eskes neemt je mee in de complete leerlijn van groep 1/2 tot en met groep 8. Het boek ‘Technisch lezen in een doorlopende lijn: een praktisch handboek voor de basisschool’ van Marita Eskes wordt met recht een handboek genoemd.

Wegvallen Eindtoets basisonderwijs 2020 leidt tot serieuze risico’s

Vanwege het coronavirus werd er dit voorjaar geen Eindtoets in het basisonderwijs afgenomen. Dit kan echter grote gevolgen hebben voor de onderwijsloopbaan van leerlingen. Vooral leerlingen die op de Eindtoets een hogere score halen dan de leraar verwachtte, kunnen in lagere schooltypen terecht gekomen zijn. 

 

EDI 2.0

Hij is er! De uitgebreide en herziene editie van deze onderwijsklassieker. Bijna 40.000 exemplaren zijn er sinds het verschijnen van EDI verkocht. Expertis onderwijsadviseurs verzorgt de officiële teamscholing bij het boek!

Praktische handreiking voor onderwijs na de schoolsluiting

Vanaf 11 mei mogen de scholen weer open. Expertis onderwijsadviseurs heeft in deze gratis handreiking de belangrijke aandachtspunten voor u op een rij gezet en toegelicht. Download de gratis handreiking nu. 

NIEUW: Praktijkboek Lesson Study voor het primair onderwijs

Senior onderwijsadviseurs Ina Cijvat en Marianne Espeldoorn van Expertis schreven het boek ‘Lesson Study – Kijken naar leerlingen.’ Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Lesson Study een effectieve methode is. Het helpt leraren om hun onderwijs te versterken, leidt tot betere lessen en een professionele dialoog.

Share This