033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Nieuw: ‘Close Reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs.’

Home » Nieuwsoverzicht » Expertis Onderwijsadviseurs lanceert boek ‘Close Reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs.’

Expertis Onderwijsadviseurs lanceert boek ‘Close Reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs.’

De weg naar dieper tekstbegrip in alle vakken

Expertis Onderwijsadviseurs lanceert het boek ‘Close Reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs.’ Het boek is verkrijgbaar via Uitgeverij Pica. Het boek is voor het Nederlandse onderwijs vertaald en bewerkt door Tony van Dalen, Liz Bunte, Marieke van Logchem en Dortie Mijs. Close Reading versterkt het verdiepend lezen. Het boek richt zich op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het biedt de docenten van alle vakgebieden handvatten om leerlingen te leren hoe zij kunnen omgaan met complexe informatieve en verhalende teksten. Uit het PISA-onderzoek van 2018 blijkt dat dit noodzaak is: een kwart van de 15-jarige leerlingen heeft moeite met dieper tekstbegrip.

Veel docenten worstelen met de vraag hoe ze leerlingen kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van goed tekstbegrip en hoe zij hun leerlingen daarbij betrokken en gemotiveerd kunnen houden. Close Reading heeft zichzelf reeds bewezen in het basisonderwijs. Duizenden scholen maken gebruik van de aanpak, die sinds 2018 in Nederlandse scholen wordt geïmplementeerd onder begeleiding van Expertis Onderwijsadviseurs. De werkwijze van Close Reading is nu ook vertaald naar het voortgezet onderwijs en biedt uitkomst in de weg naar dieper tekstbegrip.

Van leesstrategieën naar dieper tekstbegrip

“Lezen met begrip is een belangrijke vaardigheid, maar veel leerlingen hebben hier moeite mee. We zien dat in de lessen Nederlands vooral de leesstrategieën centraal staan. Door de aanpak van Close Reading leren leerlingen tekststructuren te doorgronden. Leerlingen worden vaardiger in het integreren van informatie uit meerdere teksten. Tevens kunnen zij hierop reflecteren en evalueren. Bijvoorbeeld door meerdere teksten rondom hetzelfde onderwerp met elkaar te kunnen vergelijken, beoordelen en daarover een mening te kunnen vormen”, aldus Tony van Dalen, directeur van Expertis Onderwijsadviseurs. Leerlingen met een lage taalvaardigheid kunnen minder goed functioneren op school en in de maatschappij. Zowel de leesvaardigheid als de leesmotivatie van de Nederlandse leerlingen is significant gedaald ten opzichte van 2009, ook in vergelijking met andere Europese landen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling en vraagt om kritisch te kijken naar het leesonderwijs.

“Dit boek geeft scholen de handvatten om succesvol met Close Reading aan de slag te gaan en leerlingen een cruciale vaardigheid voor hun schoolloopbaan en het leven bij te brengen.”

– Dr. Kees Vernooy

Op de foto: Marieke van Logchem ontvangt het eerste exemplaar van Mark Veerman (Uitgeverij Pica). 

Bewezen effectief

“Bij Close Reading gaat het om dieper tekstbegrip door onder meer aantekeningen te maken, met elkaar te discussiëren over teksten en herhaald te lezen. We merken dat leerlingen die volgens deze principes onderwijs volgen meer gemotiveerd worden om te lezen, een kritische, vragende houding aannemen en de teksten die ze hebben besproken ook beter onthouden. Niet alleen bij Nederlands, maar bij alle vakken.” Dankzij Close Reading in het voortgezet onderwijs kunnen ook VO-docenten hun kennis vergroten en de vaardigheid ontwikkelen om leerlingen te leren hoe ze teksten op een effectieve manier kunnen aanpakken.

Het boek ‘Close Reading: werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs’ is vanaf nu te bestellen via Uitgeverij Pica

 

“We merken dat leerlingen die volgens deze principes onderwijs volgen meer gemotiveerd worden om te lezen, een kritische, vragende houding aannemen en de teksten die ze hebben besproken ook beter onthouden. Niet alleen bij Nederlands, maar bij alle vakken.”

Meld u aan voor de workshop Close Reading in het voortgezet onderwijs

Maak kennis met Close Reading in het voortgezet onderwijs en maak direct de verbinding naar de praktijk! Meld u aan voor een van onze workshops en ontdek aan de hand van de theorie en verschillende voorbeelden hoe u Close Reading kunt inzetten. Niet alleen binnen Nederlands, maar binnen alle vakken!

In de workshop maakt u kennis met de aanpak van Close Reading en de opzet van een Close Reading-les. Er wordt een algemeen kader gegeven en u leert aan de hand van een voorbeeldtekst hoe u Close Reading kunt inzetten tijdens uw lessen. Aan het eind van de workshop heeft u een beeld van wat Close Reading is en heeft u ideeën opgedaan voor uw eigen school of lesuren.

Inschrijven voor de workshop

Locatie workshop

Nieuwsbrief

Algemene voorwaarden

2 + 1 =

Workshops ‘Close Reading in het voortgezet onderwijs’

 

Datum en tijd

Dinsdag 18 april 2023 – locatie Almelo
14:30 – 17:00 uur

Kosten

€ 85,- per persoon. Dit bedrag is inclusief een exemplaar van het boek ‘Close Reading: werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs’.

Doelgroep

Docenten vmbo (alle vakken, jaar 1 t/m 4), docenten havo en vwo (alle vakken, onderbouw), teamleiders en coördinatoren uit het voortgezet onderwijs.

Meer weten?

De workshops worden verzorgd door Marieke van Logchem, Tony van Dalen, Liz Bunte en Manon Biemans. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Logchem via marieke.van.logchem@expertis.nl of via 06-43 35 13 18.

  Wilt u meer weten over Close Reading of bent u na het lezen van het boek Close Reading in het voortgezet onderwijs geïnspireerd geraakt om er binnen uw school mee aan de slag te gaan?

  • Klik hier voor meer informatie over het bijbehorende trainingsaanbod
  • Meld u aan voor een van onze workshops  ‘Close Reading in het voortgezet onderwijs’ (zie hierboven)
  • Klik hier voor een artikel over Close Reading in het voortgezet onderwijs, inclusief handig praktijkvoorbeeld.
  • Of neem contact op met taal/leesspecialist Marieke van Logchem via 06 – 43 35 13 18 of via marieke.van.logchem@expertis.nl.  

  “Close Reading geeft docenten van alle vakken in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden.”

  Share This