033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Nieuw: Expliciete Directe Instructie in het voortgezet onderwijs

Home » Nieuwsoverzicht » Nieuw: Expliciete Directe Instructie in het voortgezet onderwijs

Nieuw: Expliciete Directe Instructie in het voortgezet onderwijs

EDI-expert Marcel Schmeier lanceert nieuwe titel: ‘EDI in het voortgezet onderwijs’

Na het enorme succes van Expliciete Directe Instructie (EDI) in het primair onderwijs, komt het boek en het bijbehorende trainingsaanbod nu ook beschikbaar voor docenten in het voortgezet onderwijs. Marcel Schmeier, auteur bij Uitgeverij Pica en EDI-expert: “Met de lesfasen en technieken van het EDI-lesmodel beschik je over de ingrediënten van een goede les. Jij bent de chefkok die hiervan een lekkere en leerzame les maakt.”

‘Hoe betrek en activeer ik mijn leerlingen? Hoe krijg ik structuur in mijn lessen? Met welke technieken kan ik de kwaliteit van mijn lessen verhogen? En hoe zorg ik ervoor dat alle leerlingen succeservaringen behalen én betere leerprestaties hebben?’ Het zijn slechts enkele voorbeelden van thema’s die docenten op scholen in het voortgezet onderwijs bezighouden. Het antwoord op deze vragen is veelal te vinden in de instructiekwaliteiten van de docent. Expliciete Directe Instructie (EDI) zorgt voor betere leerprestaties en succeservaringen bij alle leerlingen.

Marcel Schmeier

Expliciete Directe Instructie (EDI)

Het EDI-lesmodel is al geliefd bij leerkrachten in het basisonderwijs. Er werden meer dan 75.000 exemplaren van het boek verkocht. Marcel Schmeier vertaalde de aanpak naar het voortgezet onderwijs. “EDI is geen hippe onderwijsvernieuwing, maar een degelijke aanpak die zowel in de wetenschap als in de dagelijkse lespraktijk is geworteld. EDI gaat over gewoon goed lesgeven zonder toeters en bellen. Dat klinkt eenvoudig, maar het vraagt toewijding en intensieve oefening. Het levert je als docent echter veel op: jouw plezier in lesgeven staat centraal en de leerlingen leren meer”, aldus Marcel.

EDI is een manier van lesgeven waarbij de docent centraal staat. Elke les heeft een duidelijk lesdoel en de docent geeft een kraakheldere instructie. Door het gebruik van wisbordjes en willekeurige beurten krijgt de docent scherp zicht op het leren van de leerlingen, zodat de lessen optimaal afgestemd kunnen worden op hun leerproces. Doordat leerlingen moeten schrijven, overleggen en nadenken over de vragen die de docent stelt, worden de lessen in hoge mate actief en responsief. EDI biedt een helder lesmodel van lesfasen en technieken die docenten kunnen inzetten om leerlingen met plezier en succes de lessen te laten volgen. Hierdoor krijgt de docent weer grip en zeggenschap over de lessen en staat hun vakmanschap centraal.

Bron: Uitgeverij Pica

EDI in het voortgezet onderwijs is vanaf nu beschikbaar via Uitgeverij Pica.
Bestel jouw boek 

In de gratis minigids lees je meer over de EDI-lesfasen, de verschillende technieken en hoe je zelf met EDI aan de slag kunt in het voortgezet onderwijs.
Download de minigids

Aan de slag met EDI op jouw vo-school?

Heb je een vraag over EDI op jouw vo-school?

Wouter Siebers is onderwijsadviseur
Share This