033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Geslaagde conferentie 'Leesonderwijs als stevige basis'

Home » Nieuwsoverzicht » Geslaagde leesconferentie

Geslaagde leesconferentie

Kennisdeling, inspiratie én ontmoeting: ‘Leesonderwijs als stevige basis’.


Op vrijdag 20 mei 2022 vond de conferentie ‘Leesonderwijs als stevige basis’ plaats. We kijken terug op een zeer geslaagde conferentie waarbij we elkaar eindelijk weer ‘live’ konden ontmoeten. Het afwisselende programma met onder andere lezingen door Dr. Kees Vernooy, Erik Meester, Marita Eskes en Karin Versloot zorgde voor veel nieuwe inzichten en inspiratie voor beter leesonderwijs. Uit de evaluatie bleek dat deelnemers de gehele dag beoordeelden met een prachtig cijfer: een 8,6!

Dr. Kees Vernooy opende de dag met een lezing over het belang van goed leesonderwijs en het hebben van hoge verwachtingen. Leesdeskundigen Marita Eskes en Karin Versloot vervolgden zijn verhaal, door die hoge verwachtingen concreet te maken: wat is dan goed leesonderwijs, wat betekent dit voor een goede start en het vloeiend leren lezen? Vervolgens spraken zij over het belang van goed tekstbegrip, welke facetten hier invloed op hebben nodig zijn en hoe uitdagende, rijke teksten hier in groep 1 t/m 8 bij kunnen helpen. Na één van de zes inspirerende workshops, vertelde Erik Meester over het grote belang van kennis, en hoe kennis in ons hoofd wordt opgeslagen in ons lange termijngeheugen: het ontstaan van mentale modellen. Daarbij deelde hij concrete tips waarmee leraren bij het onderwijzen van begrijpend luisteren- en lezen aan de slag kunnen. Als afsluiter verrasten de ‘BiebBoys’ ons met een ludiek optreden en werd middels een quiz de leeskennis van iedereen getest. Tussen al deze programmaonderdelen was er volop ruimte voor ontmoeting én ontspanning.

  • Bekijk hier alle foto’s van de dag.

  • Verder lezen over een deze onderwerpen?
    • Lees hier een interview waarin Marieke van Logchem en Prof. dr. Paul van den Broek spreken over dieper tekstbegrip.
    • Lees hier het artikel door Marita Eskes: ‘Beseft wel écht elke leerkracht hoe het Nederlandse leesonderwijs eraan toe is?’
    • Lees hier een interview met Dr. Kees Vernooy over hoe je leesplezier terug kunt krijgen in de klas.
    • Lees hier het artikel door Dr. Kees Vernooy over ‘Goed onderwijs in technisch lezen en spellen.’
Erik Meester Tony van Dalen

Benieuwd hoe je het leesonderwijs op jouw school naar een hoger niveau kunt tillen? Bekijk hier ons aanbod, of neem contact met ons op!

Share This