033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Probleemgedrag voorkomen? Werk aan een krachtige pedagogische schoolcultuur

Video met praktische tips

Home » Nieuwsoverzicht » Probleemgedrag voorkomen? Werk aan een krachtige pedagogische schoolcultuur

Probleemgedrag voorkomen? Werk aan een krachtige pedagogische schoolcultuur

Hoe werk je aan goed gedrag in de school? In deze heldere video legt onderwijsadviseur Wouter Siebers – expert op het gebied van pedagogisch handelen – uit dat een krachtige pedagogische schoolcultuur essentieel is. Hij zet concreet uiteen hoe je hier als team gezamenlijk aan werkt en zo probleemgedrag kunt tegengaan.

Ongewenst gedrag van leerlingen is voor scholen vaak een uitdaging. Het zorgt voor veel onrust, en daardoor leren leerlingen minder. Hoe voorkom je probleemgedrag? Hoe zorg je voor meer rust, en dus een beter leerklimaat op school?

In deze video – die Expertis Onderwijsadviseurs in samenwerking met researchED Nederland ontwikkelde – maakt onderwijsadviseur Wouter Siebers duidelijk dat kinderen in drie werelden, ofwel culturen, leven. Ze doen niet alleen ervaringen op in de school; ook dat wat ze thuis en op straat leren, heeft invloed op hun gedrag. En daar zit ‘m vaak de crux, weet Wouter.1

“Problemen in die twee werelden worden vaak gezien als oorzaken van probleemgedrag in de school”, vertelt hij. Om deze problemen buiten de deur te houden, is een sterke pedagogische schoolcultuur cruciaal: “Het is belangrijk dat leerlingen en ouders weten waar ze aan toe zijn. Dat het schoolteam uitdraagt: zó doen we het hier!”

Praktische tips

Een sterke pedagogische schoolcultuur staat of valt met het gedrag van de professionals in de onderwijsorganisatie, benadrukt Wouter. Onderzoek toont aan dat het niet gemakkelijk is om een krachtige cultuur neer te zetten.2 Maar het kán wel degelijk. Wouter geeft hiervoor concrete tips, zoals: gebruik heldere routines om een professionele pedagogische schoolcultuur te bevorderen en spreek elkaar daarop aan.

Wouter Siebers is onderwijsadviseur

Wouter Siebers

“Het is belangrijk dat leerlingen en ouders weten waar ze aan toe zijn. Dat het schoolteam uitdraagt: zó doen we het hier!”

Regie in de school

Wil jij bouwen aan een stevige pedagogische schoolcultuur? Het programma ‘Regie in de school’ – gebaseerd op wetenschappelijke inzichten – biedt een heldere aanpak, die zorgt voor meer rust en dus een beter leerklimaat.

Ondersteuning Expertis

Expertis ondersteunt scholen bij het werken aan een sterk pedagogisch klimaat.

Heb je vragen of wil je met ons sparren? Neem contact op met:
Wouter Siebers
Telefoon 06 – 21 14 67 62
E-mail wouter.siebers@expertis.nl

Wouter Siebers is onderwijsadviseur

Bronnen

  1. El Hadioui, I. (2022). Grip op de mini-samenleving. Over de zoektocht van leerlingen en professionals naar gelijke kansen in een stedelijke schoolcultuur. Van Gennep.
  2. Galenkamp, H., & Schut, J. (2018). Handboek professionele schoolcultuur. Focus op koers en gedrag. Pica.
Share This