033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Voorlezen in coronatijd

Voor jong en oud!

Home » Thema’s » Themapagina Taal/Leesonderwijs » Voorlezen in coronatijd

Voorleesweken 2021

Op woensdag 20 januari starten weer de voorleesweken. Helaas beginnen de voorleesweken dit jaar niet op school, maar tijdens de lockdown. Om voorlezen toch onder de aandacht te brengen en om ouders praktische tips te geven, hebben onze adviseurs praatkaartjes ontwikkeld voor na het lezen. In dit blog vindt u de praatkaartjes en ook ideeën hoe ouders eenvoudig en gratis meer boeken in huis kunnen halen.

Voorlezen is niet alleen heel fijn om samen met uw kind te doen, even een momentje samen. Het is ook nog ontzettend waardevol voor de taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling. Nieuwe woorden en zinnen leren, samen praten over verhalen, nieuwe kennis leren en ideeën opdoen, met personen meeleven of op avontuur gaan naar verre landen. Dit geldt niet alleen voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen, die al zelf kunnen lezen, genieten enorm van voorlezen. Wist u dat voorlezen samen met het zelf lezen van boeken de snelste manier voor kinderen is om nieuwe woorden te leren?

Samen lezen is ook zo lekker aanstekelijk. Als kinderen genieten van (voor)lezen, is de kans groter dat ze daarna ook zelf weer nieuwe boeken gaan lezen. Het helpt ook als u na het lezen samen praat over wat u samen hebt gelezen. En dat hoeft maar heel kort.

Praatkaartjes

Boeken gaan daardoor nog meer leven voor kinderen. Om u daar wat ideeën bij te geven, geven we u in dit blog verschillende voorbeelden. U vindt nog meer voorbeelden op de kaartjes die in de rechterkolom te downloaden zijn. Knip de kaartjes uit en kies samen één van de kaartjes na het lezen. Ga samen in gesprek over de vraag op het kaartje. De volgende keer wordt er weer een nieuw kaartje gekozen.

We wensen u en uw kind heel veel voorleesplezier!

Download de blog over voorlezen in coronatijd.

Share This