033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Expliciete Directe Instructie (EDI)

Betere leerprestaties en succeservaringen bij álle leerlingen

Home » Expliciete Directe Instructie (EDI)

Expliciete Directe Instructie (EDI)

Betere leerprestaties en succeservaringen 

Leraren hebben enorm veel invloed op het leren van leerlingen. Sterker nog: ze zijn de belangrijkste factor (Darling-Hammond, 2001; Hamre & Pianta, 2005). Hoe zorgen zij voor goede lessen, waarin effectief geleerd wordt? Het lesmodel Expliciete Directe Instructie (EDI) – dat bewezen effectief is voor het aanleren van nieuwe basislesstof (Stockard et al., 2018; Sweller et al., 2023) geeft concrete tools om de kwaliteit van lessen te verhogen.

Expliciete Directe Instructie is een onderbouwd, effectief lesmodel dat hoge leerresultaten oplevert. Leerlingen leren niet alleen beter en meer, maar doen door de aanpak ook veel succeservaringen op die bijdragen aan hun zelfvertrouwen.

EDI is ontwikkeld door de Amerikaanse John Hollingsworth en Silvia Ybarra. Expertis maakte het lesmodel toegankelijk voor het onderwijs in Nederland. Inmiddels wordt er op vele Nederlandse scholen succesvol mee gewerkt. Expertis Onderwijsadviseurs ondersteunt scholen bij de invoering van EDI, zodat iedereen in het team het lesmodel in de vingers krijgt.

Wat is EDI?

“Directe instructie is een gestructureerde manier van lesgeven, die een grote impact heeft op de leerresultaten. Kenmerkend is de stapsgewijze aanpak waarbij de docent sturend is, maar ook de leerlingen activeert. Daarvoor zijn verschillende didactische technieken beschikbaar. Directe Instructie wordt met succes toegepast in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.” (NRO, 2021)

Van ‘ik doe het voor’ naar ‘ik kan het zelf!: EDI zorgt ervoor dat alle leerlingen stapsgewijs de leerdoelen behalen en successen ervaren. EDI is een bewezen effectief lesmodel om de kwaliteit van de instructie te verhogen. De leraar geeft instructie en controleert voortdurend of alle leerlingen de instructie begrijpen. Er wordt denktijd geboden, leerlingen mogen overleggen en er worden willekeurige beurten gegeven.

Aan de slag met EDI?

Expertis Onderwijsadviseurs ondersteunt scholen bij de invoering van EDI, zodat iedereen in het team het lesmodel in de vingers krijgt.

EDI in het primair onderwijs

Een bewezen aanpak om de leseffectiviteit te verhogen en te zorgen voor betere leerprestaties bij alle leerlingen. Van ‘ik doe het voor’ naar ‘ik kan het zelf!’.

Afbeelding van kind op PO

EDI in het voortgezet onderwijs

Hoe betrek en activeer ik mijn leerlingen? Hoe kan ik de kwaliteit van mijn lessen verhogen? Ontdek de kracht van EDI in het voortgezet onderwijs.

Afbeelding van jongere op VO

EDI-coach (po en vo)

Werken jij en je collega’s met het EDI-lesmodel en wil je EDI een duurzame plek in jullie onderwijs geven? Volg dan onze opleiding tot EDI-coach.

Regie in de school; regie in de klas; Tom Bennett

Verdiepen in EDI?

Expertis Onderwijsadviseurs ondersteunt niet alleen scholen bij de invoering van EDI, maar deelt kennis op het gebied van didactisch handelen via artikelen, kennisclips, whitepapers en minigidsen. Bekijk hieronder onze lees- en kijktips, laat je inspireren door andere scholen én ontdek hoe je EDI kunt toepassen in jouw onderwijs!

Close Reading - Afbeelding van chocoladeletter

“We zien allemaal dat EDI werkt”

De Nieuwe Baarnsche School voerde in de afgelopen twee jaar, met hulp van Expertis Onderwijsadviseurs, in alle groepen het EDI-lesmodel in. Met zichtbaar effect: leerlingen pikken de leerstof beter op en zijn meer betrokken dan voorheen. Binnen het team is er veel draagvlak voor EDI en dat draagt eraan bij dat de aanpak niet verwatert, maar duurzaam wordt.

Screenshot uit de kennisclip GRRIM model

Kennisclip GRRIM-model

Er is sprake van leren wanneer bij leerlingen nieuwe kennis en vaardigheden worden verankerd in het langetermijngeheugen. Het GRRIM-model is hiervoor een bewezen effectieve aanpak. Het is een instructiemodel waarbij de leraar stap voor stap de verantwoordelijkheid van de les bij de leerling legt. Het GRRIM-model ligt ook aan de basis van EDI.

Close Reading - Afbeelding van chocoladeletter

Gratis minigids EDI in het voortgezet onderwijs

Om leerlingen te laten leren is het belangrijk dat leraren een kraakheldere instructie geven en samen met de leerlingen de leerstof inoefenen. EDI geeft daar houvast bij. Download hier onze gratis minigids ‘EDI in het voortgezet onderwijs’. Hierin lees je meer over de EDI-lesfasen, de bijbehorende technieken en hoe je zelf met EDI aan de slag kunt gaan in het voortgezet onderwijs.

lerares

Discussie over Directe Instructie

Van directe instructie wordt beweerd dat het een evidence based aanpak is. Tegelijkertijd is discussie over de didactiek. Werkt de aanpak altijd en voor iedereen? En is het de enige aanpak die werkt? Dit artikel uit Basisschoolmanagement geeft een genuanceerde kijk op de werkzaamheid van directe instructie. Daarmee levert het de schoolleider inzichten op die helpen bij het doordacht inzetten van didactische aanpakken op de school en het kiezen van passende professionalisering.

EDI: Afbeelding van docenten die samen overleggen

Collega’s helpen bij het toepassen van Expliciete Directe Instructie

Het team van CBS De Haven in Doetinchem werkt al enkele jaren met het lesmodel Expliciete Directe Instructie (EDI). Om de implementatie van EDI te versterken en de aanpak te borgen, volgt teamleider Lindsy Böcker-van Aken de opleiding tot EDI-coach van Expertis Onderwijsadviseurs. “Ik leer veel nieuwe dingen!”

Opleiding EDI coach - Afbeelding van docenten die les krijgen

Hoe zorg je voor een duurzame inbedding van EDI in de school?

Expertis Onderwijsadviseurs biedt op diverse locaties door heel Nederland de Opleiding EDI-coach aan. En unieke kans! In zes bijeenkomsten leren deelnemers hoe zij het lesmodel Expliciete Directe Instructie (EDI) stevig en duurzaam verankeren in hun school. Onderwijsadviseur Maaike Korte: “De EDI-coach zorgt ervoor dat het hele team zich blijft ontwikkelen.”

EDI - foto van Elise Heshof

“De kwaliteit van mijn lessen is beter”

Leraar Elise Heshof was eigenlijk helemaal niet zo ontevreden over de manier waarop ze lesgaf. Toen ze kennismaakte met Expliciete Directe Instructie (EDI) en ze dit lesmodel begon toe te passen, opende dat haar ogen. “Ik geef nu relaxter en met meer plezier les. De kwaliteit van mijn lessen is beter en ik heb veel beter zicht op mijn leerlingen.”

EDI - Afbeelding met poster '8 bouwstenen voor een goede les'

Poster: 8 bouwstenen voor een goede les

Wat maakt dat jouw leerlingen écht leren? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er acht cruciale bouwstenen zijn voor het effect van je les. Daarom maakten we deze handige poster, gratis te downloaden! Ontdek de bouwstenen en ga met jouw collega’s in gesprek over de stellingen en vragen bij de bouwstenen. Download de poster (A3-formaat) en hang hem op bij jou op school!

Aan de slag met EDI?

Wil je meer weten over EDI of onze scholing? Neem contact op met:

Onderwijsadviseurs Rogier Stappers en Manon Biemans

Literatuurlijst:

  1. Hamre, B. K., & Pianta, R. C. (2005). Can Instructional and Emotional Support in the First-Grade Classroom Make a Difference for Children at Risk of School Failure? Child Development, 76(5), 949–967.
    Darling-Hammond, L. (2001). Doing What Matters Most: Investing in quality teaching. National Commission on Teaching & America’s Future.
  2. Stockard, J., Wood, T. W., Coughlin, C., & Khoury, C. R. (2018). The effectiveness of direct instruction curricula: A meta-analysis of a half century of research. Review of Educational Research, 88, 479–507.Sweller, J., Zhang, L., Ashman, G., Cobern, W., & Kirschner, P. (2023). Response to De Jong et al.‘s paper “Let’s talk evidence” – The case for combining inquiry based and direct instruction. Educational Research Review.
  3. Rosenshine, B. (2010). Principles of Instruction (Band 21 ‘Educational Practices series’). International Academy of Education and International Bureau of Education.
  4. Sweller, J., Van Merrienboer, J. J. G., & Paas, F. G. W. C. (1998). Cognitive architecture and instructional designEducational Psychology Review, 10(3), 251–296.Willingham, D. T. (2009). Why don’t students like school? A cognitive scientist answers questions about how the mind works and what it means for the classroom. Jossey-Bass/Wiley.
Share This