033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Close Reading

thema Voortgezet onderwijs

Home » Thema’s » Voortgezet onderwijs » Close Reading

Close Reading

Begrijpend lezen wordt wel de belangrijkste vaardigheid voor de 21ste eeuw genoemd. Close Reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat. De leerlingen gaan op een actieve manier aan de slag gaan met de tekst. Herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren, en reflecteren zijn de belangrijke vaardigheden waar het hier om draait.

Wat is Close Reading?

Close Reading is het nauwkeurig en analytisch lezen van gevarieerde, complexe, informatieve en verhalende teksten. Taalexperts van Expertis maken deze aanpak voor het Nederlandse onderwijs toegankelijk. Bij Close Reading lezen de leerlingen de tekst meerdere keren. De docent stelt vragen over de tekst die leerlingen stimuleert om dieper in een tekst of prentenboek te duiken en in de les is ruimte voor de leerlingen om veel met elkaar te praten, te discussiëren en te schrijven over de tekst. Door de variatie in teksten en werkvormen wordt begrijpend lezen leuk voor de leerlingen en de docent.

Close Reading invoeren op school

Om te werken met Close Reading op uw school is het belangrijk dat u samen met uw collega’s de aanpak leert kennen. Expertis begeleidt scholen bij het invoeren van Close Reading.

Een invoeringstraject bestaat uit:

  • 3 of 4 studiemomenten per jaar;
  • klassenbezoeken met feedbackgesprekken;
  • een overleg met de stuurgroep om aan te sluiten op de werkwijze van de school, voor de aansturing op schoolniveau en de borging van het traject.

Tijdens de studiemomenten vindt kennisoverdracht plaats en krijgen leraren concrete lesvoorbeelden. Er is ruimte om samen lessen voor te bereiden, zodat leraren het geleerde direct kunnen toepassen in hun klas. Het traject sluit zoveel mogelijk aan bij de thema’s en methodes van de school.

Wanneer de school dit wenst, kan in een tweede jaar verdieping aangebracht worden. Verdiepingsonderwerpen zijn:

  • differentiatie bij Close Reading;
  • Close Reading en de zaakvakken;
    monitoring van leerlingen en de doorgaande leerlijn;
  • Close Reading en het versterken van de mondelinge en schriftelijke taal.

Wilt u eerst kennismaken met Close Reading en niet gelijk een traject starten? Kies dan voor een kennismakingsbijeenkomst. We gaan in op de achtergronden van Close Reading, leraren ervaren zelf hoe een lessenserie Close Reading in zijn werk gaat en krijgen ruimte om met elkaar te bespreken hoe Close Reading past binnen de eigen school.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Logchem.

Stel mij gerust je vraag.

Ik ben Marieke van Logchem en ik help je graag verder. Bel mij op 06 – 43 35 13 01 of stuur me een email.

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Henk de Vries - Leerkracht VMBO

Professional Leader

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings.

Kennisbank

You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module.

Share This