Week van de lentekriebels 2022: Mijn schaduw is roze
Close Reading-lessenserie
Van 21 tot 25 maart is het de week van de lentekriebels. Als school een mooi moment om aandacht te besteden aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In deze editie willen we een prachtig boek onder jullie aandacht brengen, namelijk ‘Mijn schaduw is roze’, geschreven door Scott Stuart en vertaald door Edward van de Vendel.
Ga je de lessenserie gebruiken? Deel het op social media via @Expertis Onderwijsadviseurs (LinkedIn en Facebook) of @Expertisadvies (Twitter)
Enthousiast geworden? Deel dan gerust onze tips onder je collega’s of via social media.
In deze editie werken we de les uit voor de onderbouw, maar dit boek is heel goed in alle groepen inzetbaar! Elke groep kan wel weer een andere laag uit de tekst halen. Let er dan wel op dat de complexiteit van de vragen toeneemt of zoek er een prachtige rijke tekst bij over hetzelfde onderwerp.
Boek van de maand
Close Reading is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, die leerlingen helpt om de (diepere) betekenis van een tekst daadwerkelijk te doorgronden. In deze rubriek 'Boek van de maand' vind je elke maand tips voor boeken, verhalen of gedichten die zich heel goed lenen voor Close Reading. Vaak krijg je er ook compleet uitgewerkte lessenseries bij. Laat je inspireren!
Mijn schaduw is roze
In deze editie werken we de les uit voor de onderbouw, maar dit boek is heel goed in alle groepen inzetbaar! Elke groep kan wel weer een andere laag uit de tekst halen. Let er dan wel op dat de complexiteit van de vragen toeneemt of zoek er een prachtige rijke tekst bij over hetzelfde onderwerp.
“Mijn vaders schaduw is blauw. Heel erg blauw. Alle schaduwen van iedereen in mijn familie, zijn blauw. Maar die van mij is heel anders. Anders dan je verwacht. Die van mij is niet blauw… Mijn schaduw is Roze!”
Close Reading sessie 1
Leesdoel:
- Ik weet wie de hoofdpersoon is en wat er in het verhaal gebeurt.
In deze eerste sessie kan je heel goed met de leerlingen praten over de hoofdpersoon (of zijn het hoofdpersonen?). Want wat weten de leerlingen nu over de hoofdpersoon?
Om te achterhalen wat er in het verhaal gebeurt, kan je de leerlingen enkele belangrijke prenten uit het boek op de juiste volgorde laten leggen. In tweetallen of in groepjes praten over prenten is een mooie manier om aan de mondelinge taalvaardigheid en woordenschat te werken. Kunnen ze het verhaal op deze manier navertellen?
“Mijn vaders schaduw is blauw. Heel erg blauw. Alle schaduwen van iedereen in mijn familie, zijn blauw. Maar die van mij is heel anders. Anders dan je verwacht. Die van mij is niet blauw… Mijn schaduw is Roze!”
Close Reading sessie 2
Leesdoel:
- Ik weet waarom de hoofdpersoon een blauwe schaduw wil.
- Ik weet hoe de vader zijn zoon helpt.
Een tweede sessie start met een korte, krachtige terugblik op de vorige sessie. Kunnen de leerlingen het verhaal, aan de hand van de belangrijkste platen, nog eens aan elkaar vertellen?
De hoofdpersoon heeft een roze schaduw. Als hij naar deze roze schaduw luistert is hij gelukkig, maar toch zou hij liever een blauwe schaduw willen hebben. In deze sessie kan je met de leerlingen nog eens luisteren naar de tekst in het begin van het verhaal en de bijpassende rijke afbeeldingen. Want waarom wil de hoofdpersoon toch zo graag een blauwe schaduw?
De vader van de hoofdpersoon helpt hem om zijn roze schaduw te accepteren. Maar hoe doet hij dat eigenlijk? Wat doet hij en wat vertelt hij dat de hoofdpersoon helpt?
Soms zien we dat leerkrachten bij sessie twee en drie nog eens het hele boek voorlezen. Bij de lesdoelen van deze sessie hoeft dat niet. Kies bewust de bladzijden die helpen om het lesdoel te behalen en pak deze er nog eens bij.
Close Reading sessie 3
Leesdoel:
- Ik weet hoe de hoofdpersoon in het verhaal zich voelt.
- Ik weet wat de schrijver ons wil vertellen in dit boek.
De jongen met de roze schaduw ervaart in dit boek meerdere emoties. Welke zijn dat eigenlijk en hoe komt dat? Hier past heel mooi een gedragspatroongrafiek bij. Een gedragspatroongrafiek is een grafiek, waarbij leerlingen bij een aantal platen een passende emotie kiezen. Door deze emoties aan elkaar te verbinden, ontstaat een grafiek (zie voor een voorbeeld blz. 61 van het basisboek Close Reading). Voor de hogere groepen is het mooi om niet alleen te kijken naar de emoties van de jongen met de roze schaduw, maar ook naar de roze schaduw zelf of naar de vader van deze jongen.
‘Je bent precies goed zoals je bent, dus laat jezelf zien zoals je bent’ is de boodschap van de schrijver. Deze boodschap komt niet alleen in de tekst, maar ook in de illustraties terug. Een krachtige afsluiting van een al net zo’n krachtig en prachtig prentenboek.
Andere boeken en teksten
- Onderbouw: ‘Beer is op Vlinder’ – Annemarie van Haeringen;
- Middenbouw: ‘Bij de beesten af’ – Katharina von der Gathen. (Tip: hier hebben wij ook een lessenserie bij geschreven)
- Bovenbouw:
‘Het boek van het leven’ – Floortje Zwigtman.
‘Wachten op de wind’ – Oskar Kroon.
‘Rick’ – Alex Gino.
Meer informatie
Enthousiast geworden en wil je meer weten over Close Reading? Neem dan contact op met Marieke van Logchem of Liz Bunte. Of neem een kijkje op de themapagina over Close Reading.
Meer uitgewerkte praktijkvoorbeelden zijn te vinden in de boeken Close Reading in de praktijk, verkrijgbaar via uitgeverij Pica.
Benieuwd naar onze boeken van de maand?
Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand. Hier zie je welke boeken deze titel allemaal hebben gekregen!