Jonge Kind – Leestips van de maand – september 2023
Iedere maand delen we een handig overzicht met leestips over alles wat ertoe doet op het gebied van het jonge kind. Onze selectie artikelen uit vakbladen, blogs en andere kanalen biedt een schat aan kennis en inspiratie voor een stevige, onderbouwde basis voor het jonge kind!
Door: Kyra Laarveld-Wolbers, jongekindspecialist
Voorlezen aan jonge kinderen
Van 4 tot en met 15 oktober 2023 vindt de 69ste Kinderboekenweek plaats. Dit is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Boeken wakkeren het gesprek aan over dit thema; ze zijn immers een grote bron van verschillende gezichtspunten. Bij iedereen thuis gaat het anders – en boeken laten dat volop zien!
De leestips van deze maand gaan over het belang van voorlezen aan jonge kinderen. Daarbij leggen we steeds de relatie met (het thema van) de Kinderboekenweek 2023.
“Dieper graven – verder springen – blijvend resultaat. Samen gaan we voor een stevige basis in de vroege kinderjaren.”
Voorlezen en de Kinderboekenweek 2023
-
Hoe je inclusie bevordert door het voorlezen van boeken
Door het voorlezen van boeken kun je vooroordelen tegengaan en inclusie, het gevoel van ‘erbij horen’, bevorderen. Dit is een mooie insteek voor de start van het schooljaar én sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’. Lees er in dit blog, geschreven door onze collega, onderwijsadviseur Ruth Heuvelman, meer over. Inclusief boekentips!
-
Boek van de maand september 2023
Ook in onze rubriek Boek van de maand wordt stilgestaan bij het thema van de Kinderboekenweek. Voor de onderbouw is gekozen voor het boek Samen gaan bouwen, geschreven door Oliver Jeffers. Bij dit boek zijn Close Reading-sessies ontworpen. Close Reading is een effectieve manier om aan begrijpend luisteren (en lezen) te werken.
Lees over het boek van de maand september en ga aan de slag met de Close Reading-sessies.
-
Voorlezen: boost voor taal en lezen
We weten allemaal dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van onze leerlingen. Wil je nog eens nalezen waar voorlezen allemaal nog meer goed voor is, bekijk dan eens deze pagina van Stichting Lezen.
-
Leesopvoeding van ouders
Wist je dat ouders de grootste invloed kunnen uitoefenen op de leesvaardigheden van kinderen? Hoe kun je als leraar nu de leesopvoeding van ouders stimuleren? Leesopvoeding bestaat uit drie domeinen: leesvoorbeeld, leesaanbod en leesbegeleiding (Notten, 2012). Lees in dit artikel over deze drie domeinen en hoe je hier zowel op school als thuis een goede invulling aan kunt geven.
-
Leestips ‘Een vroege leesstart geeft voorsprong’ (oktober 2022)
(Her)lees ook onze leestips van oktober 2022. Hierin kun je de link naar de onderzoekspublicatie ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen’ van Stichting Lezen vinden. Ook het onderzoeksrapport van het project ‘Meertalige prentenboeken in het gezin’ staat in die maand centraal.
De artikelen zijn voor u geselecteerd door Kyra Laarveld-Wolbers, jongekindexpert en onderwijsadviseur bij Expertis. In de vroege levensjaren wordt het fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling en schoolloopbaan van kinderen. Als onderwijsadviseur begeleidt Kyra met veel enthousiasme directie en teams binnen basisscholen om daar een belangrijke en effectieve bijdrage aan te kunnen leveren. Neem contact op met Kyra via 06 – 15 18 68 64 of via kyra.laarveld@expertis.nl.