Op ontdekkingsreis door de natuur
Close Reading
Dit keer een tweetal boeken dat antwoorden geeft op wel heel bijzondere vragen. Weten je leerlingen al dat bomen met elkaar communiceren via paddenstoelen of met geuren? Of dat boomsoorten met elkaar kunnen vechten? Geloof me, ze willen niet net die ene beuk zijn die tussen al die eiken staat.
Ze kunnen het lezen in het boek Het verborgen leven van bomen – voor kinderen van Peter Wohlleben. Peter is een boswachter die al zesentwintig jaar bos-excursies voor kinderen geeft. Hij maakt het bos meer dan alleen een verzameling bomen; hij maakt het bos spannend. Zo vertelt hij over bomenbaby’s, bomenscholen, maar ook over de gaai als detective, insectenhersens en de terugkeer van de wolf. Peter heeft zo’n aantrekkelijke manier van schrijven, dat je jezelf in het bos waant, naast hem, hangend aan zijn lippen. Het boek over bomen heeft dit jaar een vervolg gekregen, namelijk Het geheime leven van dieren – op ontdekkingsreis door de natuur. Weten je leerlingen namelijk al dat vissen met luchtbelletjes praten, dat regenwormen bang zijn voor de regen en dat insecten niet hun ogen dichtdoen als ze slapen, maar dat je wel trappelende pootjes kunt zien? Of…dat haringen scheten laten om met elkaar te praten?!
Boek van de maand
Close Reading is een evidence-informed aanpak, die leerlingen helpt om de (diepere) betekenis van een tekst daadwerkelijk te doorgronden. In deze rubriek 'Boek van de maand' vind je elke maand tips voor boeken, verhalen of gedichten die zich heel goed lenen voor Close Reading. Vaak krijg je er ook compleet uitgewerkte lessenseries bij. Laat je inspireren!
Onze taal/leesexperts over deze boeken
Deze twee boeken zijn niet alleen heel aantrekkelijk om in één keer te verslinden, maar ze lenen zich ook heel goed om met kinderen te gebruiken bij Close Reading. De tekst ‘zonder moeders paraplu’ leert kinderen hoe dieren met veren en vacht zich goed kunnen beschermen tegen de regen, maar ook dat het voor insecten, regenwormen en woelmuizen veel lastiger is om zich te beschermen. Dit is heel mooi in een schema te zetten. En waarom is de titel eigenlijk ‘zonder moeders paraplu’? Welke andere titel zou ook goed bij deze tekst passen? Als jij zelf een dier mag ontwerpen, wat geef jij hem dan mee in zijn uiterlijke kenmerken? En hoe ontwerp jij zijn schuilplek, zodat hij zich zo goed mogelijk kan beschermen tegen de regen?
Je kunt de boeken zowel gebruiken voor Close Reading in de onderbouw als de middenbouw. De tekst over communicerende bomen wordt op sommige scholen bijvoorbeeld al gebruikt in groep 3. Hoge verwachtingen, een rijk kenniscurriculum en effectieve instructie en ondersteuning maken dit mogelijk.
Neem je leerlingen mee in deze twee prachtige boeken. Veel leesplezier!
Meer informatie
Enthousiast geworden en wil je meer weten over Close Reading? Neem dan contact op met Marieke van Logchem of Liz Bunte. Of neem een kijkje op de themapagina over Close Reading.
Meer uitgewerkte praktijkvoorbeelden zijn te vinden in de boeken Close Reading in de praktijk, verkrijgbaar via uitgeverij Pica.
Benieuwd naar onze boeken van de maand?
Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand. Hier zie je welke boeken deze titel allemaal hebben gekregen!