033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Boek van de maand

Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand.

Boek van de maand november 2021

Het is half november en de goedheiligman is weer aangekomen in ons land. Deze maand staat daarom ‘Het Geheime Boek van Sinterklaas’ centraal. Geschreven in 2019 door Floortje Zwigtman en de illustraties zijn gemaakt door Sassafras De Bruyn. Deze illustraties werden bekroond met een Zilveren Griffel. Hieronder vind je een voorbeeld lessenserie voor de bovenbouw. Veel plezier ermee! We zouden het leuk vinden als je een sessie of lessenserie uitprobeert en die deelt op social media @Expertis.

Enthousiast geworden? Deel dan gerust onze tips onder je collega’s of via social media.

Cover het geheime boek van sinterklaas
De eekhoorn legt een ei en andere fabels janneke schotveld achterzijde

Het Geheime Boek van Sinterklaas is echt een boek voor de bovenbouw. Er zijn vijf hoofdstukken waarin je van alles over Sinterklaas komt te weten. Zo wordt in het eerste hoofdstuk besproken waar hij vandaan komt. Zijn familieleden komen aan bod in hoofdstuk twee en hoofdstuk drie is gewijd aan de helper van Sinterklaas en hoe zijn rol in de loop van de geschiedenis veranderd is. Hierbij wordt de discussie rondom Zwarte Piet niet geschuwd en genuanceerd uitgelegd. In het vierde hoofdstuk duiken we in al het lekkers en in het laatste hoofdstuk komen de tradities aan bod. Want waarom komt Sinterklaas eigenlijk altijd met de boot en waarom staan er zoveel rare woorden in Sinterklaasliedjes?

Het is een prachtig boek om te gebruiken in deze tijd van het jaar. Je kunt het inzetten om uit voor te lezen, om samen in te lezen, als bron om samen in gesprek te gaan, maar natuurlijk ook voor Close Reading. In elk hoofdstuk staan teksten die je kan inzetten voor een lessenserie. We geven in deze editie enkele ideeën bij het laatste hoofdstuk over de tradities. De leerlingen worden in dit hoofdstuk meteen nieuwsgierig gemaakt, doordat ze zich voor moeten stellen hoe het is om naar het Sinterklaasfeest te kijken door de ogen van iemand die nog nooit van deze man heeft gehoord.

Sessie 1:

In de eerste sessie kan je samen met de leerlingen op zoek gaan naar de kernwoorden om daarmee samen de hoofdgedachte van de tekst te bepalen. De leerlingen kunnen de verschillende tradities tekenen en de kernwoorden en/of hoofdgedachte daarbij laten zetten.

Sessie 2:

Er staan zoveel weetjes in dit hoofdstuk dat het in de tweede sessie voor leerlingen een uitdaging kan zijn om vragen voor elkaar te bedenken (of voor hun ouders). Ze kunnen de vragen op kaartjes zetten, de vragen kunnen gesteld worden met een dobbelsteen of er kan een Kahoot gemaakt worden. Je geeft leerlingen de opdracht mee om de vragen zo te formuleren dat de vragen en antwoorden de andere leerlingen inzicht geven in de belangrijkste weetjes uit de tekst. Aan het einde van de sessie kan je met de vragen een quiz houden.

 

Kapoentje boek van de maand sinterklaas

Sessie 3:

In de derde sessie kunnen de leerlingen discussiëren over het doel van dit hoofdstuk. Bij sommige tradities is het ook mogelijk om samen na te denken welke tradities in deze tijd aangepast zouden kunnen worden. Op welke manier dan? En waarom? Dat kan bijvoorbeeld heel goed bij de vraag: Waarom komt Sinterklaas met de stoomboot aan?

Deel je de mooie lesuitwerkingen via Twitter (@Expertisadvies of @Kaario1) of LinkedIn (Expertis of Karin Versloot). We zijn benieuwd!

Tip:

Als je met de leerlingen wat dieper in wilt gaan op de vraag ‘Waarom staan er zoveel rare woorden in sinterklaasliedjes?’, dan is het heel leuk om met ze naar de woorden in de liedjes te kijken en deze te ‘vertalen’ naar het Nederlands van nu. Hier worden in het boek ook voorbeelden voor gegeven.

Een mooi boek dus om samen met je leerlingen van te genieten en meteen interessante informatie te krijgen over het Sinterklaasfeest. Al eerder is op de site www.leesbevorderingindeklas.nl ook een mooie blog geschreven over dit boek, met weer andere ideeën voor verwerkingen bij dit boek. Je kunt hem vinden via deze link.

Kapoentje boek van de maand sinterklaas

Meer informatie

Enthousiast geworden en wil je meer weten over Close Reading? Neem dan contact op met Karin Versloot of Marieke van Logchem. Of neem een kijkje in de onlangs verschenen praktijkboeken van Close Reading, verkrijgbaar via Uitgeverij Pica.

Een meisje met een grote stapel boeken

Benieuwd naar onze boeken van de maand?

Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand. Hier zie je welke boeken deze titel allemaal hebben gekregen!

Share This