033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Boek van de maand

Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand.

Boek van de maand april

Waarom jij van sterrenstof bent en andere weetjes over stofjes, proefjes en chemie.

Esther Walraven

In het boek van deze maand vind je de antwoorden op vijftig verrassende en grappige vragen over de stofjes in de natuur én in ons dagelijks leven. Je leert dat je over water kunt lopen doordat watermoleculen bij het bevriezen kristallen vormen, die in een vast patroontje tegen elkaar aan liggen. Dat je van poep energie kunt maken. ‘Mooi toch, dat je thuis licht kunt laten branden op je eigen drollen?’, aldus de schrijfster. En dat wij ons bijvoorbeeld schoonmaken met zeep, omdat de staarten van zeepmoleculen vuildeeltjes opsluiten aan de binnenkant van hun micellen….Say what?!

Wil jij weten hoe knap Esther Walraven deze ingewikkelde theorie duidelijk en logisch in kindertaal uitlegt, neem dan een kijkje in het boek ‘Waarom jij van sterrenstof bent’. Geschreven door Esther Walraven, schrijfster van (educatieve) kinderboeken, wetenschapper en universitair docent gezondheidspsychologie. De passende en grappige illustraties zijn van Elly Hees.

Hoe te gebruiken bij een les Close Reading

Elke vraag uit dit boek kan gebruikt worden voor een Close Reading lessenserie voor de midden- en bovenbouw, passend bij natuur- en techniekthema’s in de klas. Hieronder volgt een voorbeeld bij de vraag: ‘waarom we plastic eten’.

In de eerste sessie kunnen leerlingen, na het maken en bespreken van hun aantekeningen, kort antwoord geven op de vraag waar de schrijfster de tekst mee begint. In de tweede sessie kun je de informatie goed in een grafische vormgever weergeven, bijvoorbeeld in een stroomschema. Hoe komt plastic, dat handig is omdat je er veel van kunt maken, uiteindelijk op jouw bord terecht? En in ons drinkwater? Hoe wordt dit proces in de tekst beschreven? Nu jouw leerlingen weten wat plasticsoep is, leent sessie drie zich heel goed voor een klassendiscussie over het gebruik van plastic. Gebruik voor de stellingen informatie uit de tekst. Zoals: ‘wij zijn verantwoordelijk voor de microplastics in vissen’ of ‘het zou verboden moeten worden om synthetische kleding te dragen’. En misschien kunnen ze, net als Boyan Slat, een oplossing bedenken om de plasticsoep tegen te gaan of op te ruimen?

Close Reading en schrijfonderwijs versterken elkaar en kunnen heel goed aan elkaar gekoppeld worden. De klassendiscussie leent zich daarom heel goed als voorbereiding op een brief die jouw leerlingen kunnen schrijven naar de minister of naar een producent die veel plastic gebruikt, als een vierde sessie. Begeleid ze hier goed bij, geef de leerlingen bijvoorbeeld modelteksten, stel samen de succescriteria op, laat ze een schrijfplan invullen en laat leerlingen ook elkaars werk reviseren.

Hebben we je nieuwgierig gemaakt? Esther Walraven heeft nog meer prachtige boeken geschreven, zoals ‘waarom achtbanen te gek zijn’, ‘waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken’ en ‘waarom je meestal gek bent op…’.

Hebben we je nieuwgierig gemaakt? Esther Walraven heeft nog meer prachtige boeken geschreven, zoals ‘waarom achtbanen te gek zijn’, ‘waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken’ en ‘waarom je meestal gek bent op…’. 

Meer informatie

Enthousiast geworden en wil je meer weten over Close Reading? Neem dan contact op met Karin Versloot of Marieke van Logchem. Of neem een kijkje in de onlangs verschenen praktijkboeken van Close Reading, verkrijgbaar via Uitgeverij Pica.

 

Een meisje met een grote stapel boeken

Benieuwd naar onze boeken van de maand?

Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Om je te tippen voor een nieuw verschenen boek of om een oude bekende nog eens in de spotlight te zetten, kiezen we iedere maand op onze site: het boek van de maand. Hier zie je welke boeken deze titel allemaal hebben gekregen!

Share This