033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Leestips van de maand

Jonge Kind

Home » Thema’s » Themapagina Jonge Kind » Jonge Kind leestips van de maand » Jonge Kind – leestips van de maand – september 2022

Jonge Kind – Leestips van de maand – september 2022


Iedere maand delen we een handig overzicht met leestips over alles wat ertoe doet op het gebied van het jonge kind. Onze selectie artikelen uit vakbladen, blogs en andere kanalen biedt een schat aan kennis en inspiratie voor een stevige, onderbouwde basis voor het jonge kind!

Door: jonge kind-specialist Ruth Heuvelman

Een goede start

 • Toolkit specifiek voor het Jonge Kind
  Op de website onderwijskennis.nl is er een Toolkit specifiek ontwikkeld voor het Jonge Kind. Daarin vind je veel kennis over de effectiviteit van aanpakken en interventies voor het onderwijs voor het jonge kind op basis van internationaal onderzoek. Zo vind je er een overzicht van wat we weten uit onderzoek en handreikingen voor je onderwijs, onder andere over beginnende geletterdheid en gecijferdheid, maar ook over spelend leren. Een schat aan informatie!
  Bekijk hier de toolkit via Onderwijskennis.nl

 • Spelend leren: wetenschappelijke inzichten toepassen in de praktijk
  Jonge kinderen hebben behoefte aan spelend leren. Over het algemeen leren kinderen meer van begeleid spel dan van onbegeleid spel (Slot et al., 2015). Dat komt doordat de leraar woorden en handelingen kan aanreiken die het kind nog niet alleen kan maar wel samen met de volwassene. Het is dan wel van belang dat de leraar die begeleiding biedt. Begeleiding waarmee je actief leerprocessen ondersteunt en niet alleen het spel gaande houdt.
  Lees hier het artikel via Expertis Onderwijsadviseurs

 • Onderwijskansen voor jonge kinderen
  Juist in de kleuterjaren, waarin kinderen een enorme ontwikkeling doormaken, kunnen scholen het verschil maken. In deze jaren wordt het fundament gelegd voor onder andere reken- en taalvaardigheden. In dit artikel lees je hoe scholen en leerkrachten kwalitatief hoogwaardig onderwijs voor kinderen uit achterstandssituaties kunnen vormgeven.
  Lees hier het artikel via Onderwijskennis.nl

 • Verbeteren start in het onderwijs – een wetenschappelijk kader
  Hoe zorg je voor een goede start op school voor kinderen? Sardes heeft hiervoor een wetenschappelijk kader. Juist ook voor kinderen die met minder bagage de school binnenkomen. Waardoor komt dit? En nog belangrijker: wat zijn bevorderlijke condities voor een soepele start in het basisonderwijs? Welke maatregelen zijn hierbij kansrijk?
  Lees hier het artikel via Sardes

“Dieper graven – verder springen – blijvend resultaat. Samen gaan we voor een stevige basis in de vroege kinderjaren.”

Meer weten?

De artikelen zijn voor u geselecteerd door Ruth Heuvelman, onderwijsadviseur en expert op het gebied van het jonge kind. In de vroege levensjaren wordt het fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling en schoolloopbaan van kinderen. Als orthopedagoog en senior adviseur begeleidt Ruth met veel enthousiasme directie en teams binnen basisscholen en kinderopvang om daar zo een belangrijke en effectieve bijdrage aan te kunnen leveren. Wilt u meer weten over onderwijs aan het jonge kind? Neem contact op met Ruth via 06 – 82 39 38 96 of via ruth.heuvelman@expertis.nl.

“In de vroege levensjaren wordt het fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling en schoolloopbaan van kinderen.”

Onderwijsadviseur Ruth Heuvelman
Share This