033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Opleiding Jonge Kind Specialist

Locatie Amersfoort & Almelo 

Home » Trainingen en bijeenkomsten » Opleiding Jonge Kind Specialist

Opleiding Jonge Kind Specialist

Expertis Onderwijsadviseurs lanceert een nieuwe opleiding: dé opleiding waarmee jij je ontwikkelt tot jongekindspecialist. In zes bijeenkomsten slaan we de brug tussen wetenschappelijke inzichten over onderwijs aan het jonge kind en de dagelijkse onderwijspraktijk. De Opleiding Jonge Kind Specialist kent een brede, wetenschappelijk onderbouwde én praktijkgerichte insteek. Je leert onder meer over het ontwikkelen van een duidelijke visie op het jonge kind op jouw school, het werken vanuit een beredeneerd aanbod en kennisrijke thema’s, het belang van (begeleid) spel, aandacht voor instructie, het observeren én hoe je voor een goede taal- en rekenstart zorgt.

Gratis webinar ‘Hoe zorg je voor een goede start in groep 1 en 2’

Meld je aan voor ons gratis webinar over onderwijs aan het jonge kind op dinsdag 8 april om 19:00 uur! Klik hier.

De wetenschap benadrukt het belang van de vroege kinderjaren voor de verdere ontwikkeling of schoolloopbaan. In deze vroege periode wordt een fundament voor de verdere ontwikkeling gelegd. Het is essentieel om in de onderbouw te starten met een rijk en doelgericht aanbod voor het jonge kind en daar in een doorlopende lijn vorm aan te geven in het onderwijs binnen de basisschool. De brede insteek van deze opleiding geeft jou als jongekindspecialist dé basis die je nodig hebt: onderbouwde kennis over alle belangrijke domeinen binnen onderwijs aan het jonge kind.

Over de Opleiding Jonge Kind Specialist

De Opleiding Jonge Kind Specialist is een praktijkgerichte opleiding met gefundeerde theoretische onderbouwing. Het biedt je een brede en gefundeerde basis van kennis en vaardigheden voor het werken in de onderbouw. In deze opleiding werken we zowel vanuit het belang van instructie als van begeleid spel. Beiden dragen bij aan de ontwikkeling van het jonge kind. Je leert van inzichten uit recente onderzoeken en best practices op het gebied van vroegschoolse educatie. Vervolgens pas je deze kennis toe om continu het onderwijs aan jonge kinderen te verbeteren op jouw school!

In zes bijeenkomsten word je specialist op het gebied van onderwijs aan het jonge kind op jouw school!

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor iedereen die een aanjagende én ondersteunende rol heeft op het gebied van onderwijs aan het jonge kind op school! Denk daarbij aan:

  • leraren die willen inzetten op wetenschappelijk gedragen onderwijs aan het jonge kind en een verbetering binnen hun onderwijspraktijk teweeg willen brengen;
  • leraren die groepsverantwoordelijkheid dragen en een bijdrage willen leveren aan de schoolontwikkeling, waarbij je de schakel bent tussen het werk in de groep en de directie;
  • intern begeleiders en kwaliteitscoördinatoren die zich verder willen ontwikkelen, specifiek gericht op onderwijs aan het jonge kind;
  • coördinatoren onderbouw die samen met de collega’s uit de onderbouw vanuit een doordachte visie het onderwijs aan het jonge kind willen vormgeven en versterken;
  • leraren die tenminste drie jaar werkzaam zijn in groep 1, 2 (3) in het (speciaal) basisonderwijs en zich willen verdiepen in effectief doelgericht onderwijs aan het jonge kind. 
Deelnemers die de Opleiding Jonge Kind Specialist hebben gevolgd kunnen: 
  • vanuit onderzoek en visie de onderwijspraktijk op de eigen school optimaliseren;
  • een beargumenteerd en beredeneerd onderwijsaanbod creëren binnen een rijke leeromgeving;
  • collega’s inspireren en ondersteunen in hun onderwijswerkzaamheden;
  • beleid ontwikkelen en advies geven binnen de school met betrekking tot het onderwijs aan jonge kinderen;
  • een lerend netwerk organiseren binnen het onderbouwteam.

Inhoud en opzet bijeenkomsten 

In zes bijeenkomsten nemen wij je mee in alles wat ertoe doet op het gebied van effectief onderwijs aan het jonge kind.

 

Bijeenkomst 1

Functie van de jongekindspecialist in de school

In deze bijeenkomst zoomen we in op de rol van jongekindspecialist in de basisschool. Wat houdt dit in en hoe kun je deze rol vormgeven? Je kijkt heel specifiek naar wat jouw school nodig heeft op basis van analyses. Wat is de schoolambitie voor groep 1-2-3 en welke rol speel jij rondom beheersings- en aanbodsdoelen en de doorgaande lijn?

Visie op leren en ontwikkeling van het jonge kind
In grote lijnen zijn er drie visies op het onderwijs aan het jonge kind: Programmagericht onderwijs, Ervaringsgericht Onderwijs en Ontwikkelingsgericht onderwijs. Wat zijn de achtergronden en pijlers van deze visies? Wat zie je in de praktijk en wat zegt onderzoek hierover? We bespreken het curriculair spinnenweb gekoppeld aan het visiespel. Wat is de visie van de eigen school in groep 1-2 en hoe kun je deze samen vormgeven in het onderbouwteam? Hier koppelen we een praktijkgerichte opdracht aan.

Bijeenkomst 2

Ontwikkeling jonge kind

In deze bijeenkomst richten we ons specifiek op de ontwikkeling van het jonge kind. Groep 1-2 is het fundament voor de schoolloopbaan. Wat betekent dat volgens de wetenschap? Hoe ga je om met een  term als schoolrijpheid? Hoe verloopt de overgang van informeel naar formeel leren bij jonge kinderen? 

Communicatiestijlen, verandermanagement
Organisatieverandering hangt van veel factoren af. Hoe goed praten mensen elkaar, luisteren ze naar elkaar en inspireren ze elkaar? Een verandering werkt alleen als teamleden er zelf echt achter staan en het nieuwe gedrag laten zien. Maar het is niet altijd makkelijk om mensen hierbij te betrekken. Soms is er weerstand tegen de verandering. Hoe zorg jij ervoor dat je mensen meekrijgt? Welke communicatie is daarbij helpend? Hoe borg je dit voor de groepen 1-2?

Bijeenkomst 3

Beredeneerd aanbod: Het werken met een thema, rijke leeromgeving en thematiseren

Vanuit doelen wordt in een overkoepelend betekenis thema in samenhang gewerkt aan kennis- en vaardigheden. In deze bijeenkomst staan we stil bij het belang van kennisrijke thema’s. Hoe realiseer je voor alle kinderen voldoende leeruitdagingen? Hoe zorg je voor betrokkenheid? Wat is een doelgerichte rijke leeromgeving? Hoe kun je vanuit jouw rol een doelgericht rijk en passend aanbod binnen een thema verder ontwikkelen en stimuleren?

Spel en spelontwikkeling
Rollenspel is essentieel voor de reken- en taalontwikkeling bij kleuters. Demonstratiespel en spelscripts bieden hulp om tot goed spel te komen. Begeleiding van rollenspelen helpt kinderen specifieke taal- en rekenwiskundige begrippen te leren en toe te passen. Spelbegeleiding en het kiezen van de juiste begeleidingsrol is essentieel om dit te versterken. In deze bijeenkomst krijg je hiervoor handvatten.

Bijeenkomst 4

Een goede taalstart

In de kleuterjaren leren kinderen spelenderwijs ontzettend veel. Zo ook op taalgebied. Kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld hun woordenschat en mondelinge taalvaardigheid, maar er ontstaat vaak ook al beginnende letterkennis. Kinderen leren bovendien vaak al rijmen en woorden op te delen in klanken.

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die op de basisschool een rijke taalstart hebben, het op latere leeftijd nog steeds beter doen als het gaat om geletterdheid en leesbegrip. Daarom is een stevige basis in groep 1 en 2 van groot belang.

Bijeenkomst 5

Observeren, registeren en evalueren

Het monitoren van ontwikkelingsvoortgang is essentieel. Het leggen van een stevig fundament in basale kennis en vaardigheden, zoals taal- en rekenontwikkeling, is cruciaal voor latere leerprocessen. In deze bijeenkomst leer je hoe je voldoende zicht houdt op de ontwikkeling van het jonge kind en evalueer je het aanbod op je eigen school.

Een goede rekenstart
Een goede rekenstart is essentieel voor kinderen. Maar wat is de essentie van ontluikende gecijferdheid en voorbereidend rekenen? In deze bijeenkomst staan we stil bij de belangrijkste factoren die een fundament leggen voor het rekenen en lezen.

Bijeenkomst 6

Verdieping, presentaties en diplomering

Op basis van behoeften van deelnemers en ingebrachte casussen uit de eigen praktijk is er ruimte voor inhoudelijke verdieping, passend bij de opleiding.

In deze afsluitende bijeenkomst presenteer je ook jouw veranderplan en ambities, en laat je zien op welke manier jij je dit jaar hebt ontwikkeld tot jongekindspecialist.

Bij een positief resultaat en tenminste 80% aanwezigheid ontvang je een certificaat.

 

Deze opleiding kun je volgen in Amersfoort of Almelo.

Praktische informatie

 

Locaties, data en tijden

Amersfoort

Expertis Onderwijsadviseurs
Grote Koppel 14
3813 AA Amersfoort

6 bijeenkomsten op een woensdag, van 09:00 tot 16:00 uur

  • 1 oktober 2025
  • 5 november 2025
  • 14 januari 2026
  • 4 maart 2026
  • 1 april 2026
  • 10 juni 2026 

Almelo

Expertis Onderwijsadviseurs
Brugstraat 11
7607 XJ Almelo

6 bijeenkomsten op een woensdag, van 09:00 tot 16:00 uur

  • 8 oktober 2025
  • 3 december 2025
  • 4 februari 2026
  • 25 maart 2026
  • 8 april 2026
  • 17 juni 2026

Kosten
€ 2.500,- per deelnemer

Over de adviseurs

Onderwijsadviseurs Caroline van Leijenhorst en Tinka Hofmeijer zijn hoofddocent van deze opleiding.

Meer weten?

Voor meer informatie over de Opleiding Jonge Kind Specialist kun je contact opnemen met Caroline van Leijenhorst via caroline.van.leijenhorst@expertis.nl of via 06 – 22 35 91 92.

Onderwijsadviseurs Caroline van Leijenhorst en Tinka Hofmeijer
Share This