Leergang Professionele Leergemeenschappen
Op veel scholen bestaat de wens om een meer lerende cultuur te bewerkstelligen met elkaar of om zelfs de transitie te maken naar een lerende organisatie. Sommige scholen werken al in een PLG-structuur maar zijn zelf niet tevreden of merken dat de kenmerken van een échte professionele leergemeenschap eigenlijk niet gelden voor hun school. Het mooie is dat een goed functionerende professionele leergemeenschap resulteert in meer betrokken leraren, betere leerresultaten en meer duurzame onderwijsverbeteringen. In deze leergang leer je hoe je een PLG opzet en hoe je leidinggeeft aan een PLG.
Aanbod
In deze leergang staan het opbouwen, versterken en borgen van een professionele leergemeenschap (PLG) centraal. Met een mix van praktijkgerichte bijeenkomsten, schoolopdrachten en reflectieoefeningen ontwikkel je als schoolleider de vaardigheden en inzichten om een lerende cultuur duurzaam in jouw school te verankeren. Daarnaast leer je hoe je veranderkunde en stakeholdermanagement toepast om te zorgen voor een blijvende impact op zowel team- als leerlingniveau.
“Samen leren en groeien.”
Inhoud & opbouw
De leergang is opgebouwd uit vijf dagen. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan opdrachten in je eigen schoolpraktijk en verzamel je bewijzen in een portfolio. Er is een duidelijke kapstok: Analyse – Uitvoering – Borging. Gedurende het traject benut je theorieën rond professionele leergemeenschappen, veranderkundige modellen, en praktische tools om feedbackcultuur en datagedreven werken te introduceren.
Analysefase
- Visievorming & organisatiestructuur
Samen met je team ontwikkel je een heldere, gedeelde visie op wat een PLG voor jullie betekent. Je brengt de huidige organisatiestructuur in kaart en verkent hoe je die kunt herontwerpen om teamverantwoordelijkheid te versterken. - Kennismaking met tools
Je krijgt diverse analyse-instrumenten aangereikt om de status van de PLG-ontwikkeling binnen je eigen school te meten. Denk aan cultuurscans of enquêtes.
Uitvoeringsfase
- Lerende cultuur & onderzoeksmatig werken
Je voert praktijkopdrachten uit om onderzoeksmatig werken te stimuleren. - Feedbackcultuur & diversiteit
Je gaat actief aan de slag met het opzetten of verbeteren van een feedbackcultuur. Hierbij benut je de diversiteit binnen het schoolteam om expertise te delen en samen te groeien.
Borgingsfase
- Stakeholderbetrokkenheid & draagvlak
Je betrekt relevante stakeholders (collega’s, bestuur, ouders) bij je professionaliseringsactiviteiten. Je leert verantwoording af te leggen over de voortgang van de PLG en ontwikkelt draagvlak voor verdere samenwerking. - Verankering & professioneel leiderschap
Je zorgt voor duurzame inbedding van de PLG in structuren en cultuur van de school en, waar mogelijk, de stichting. Je reflecteert op je rol als leider en maakt een concreet borgingsplan voor de lange termijn.
Werkwijze & toetsing
- Portfolio: Je bouwt gedurende de leergang een portfolio op in drie fasen: Analyse, Uitvoering en Borging. Dit portfolio laat zien hoe je de theorie toepast, hoe je het team betrokken houdt en welke impact je bereikt.
- Formatieve feedback: Na de tweede en vierde bijeenkomst en op andere momenten lever je tussentijdse stukken van het portfolio in. Je ontvangt hierop feedback van medecursisten en de trainer.
- Summatieve beoordeling & presentatie: Aan het eind lever je het complete portfolio in. Je sluit de leergang af met een korte presentatie waarin je jouw resultaten en persoonlijke reflectie deelt met de groep.
Resultaat
Na afronding van deze leergang:
- Beschik je over veranderkundige vaardigheden om weerstand te overwinnen en draagvlak te creëren.
- Heb je een schoolvisie en -structuur die het lerende karakter van het team ondersteunt.
- Ben je in staat een professionele leergemeenschap duurzaam te verankeren, zowel in cultuur als in beleid.
- Stimuleer je een voortdurende ontwikkeling bij je medewerkers, gebaseerd op feedback, datagebruik en actieonderzoek.
- Ontwikkel je je eigen leiderschapsidentiteit en draag je deze uit binnen een breder netwerk van scholen.
In het kort
Wat is het: Een leergang (met herregistratie 70 punten) over het opzetten en leidinggeven aan een PLG waarin de meest recente inzichten uit de literatuur worden behandeld en toegepast op de eigen onderwijspraktijk.
Voor wie is het interessant: Deze leergang richt zich op schoolleiders, teamleiders en andere onderwijsprofessionals die een sleutelrol spelen in het vormgeven en onderhouden van een professionele leergemeenschap. Ervaring met schoolontwikkeling is niet noodzakelijk.
Welk type onderwijs: primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.
Wat levert het op: Kennis over het opzetten van een professionele leergemeenschap en een vertaalslag naar handelingsperspectieven in de eigen praktijk. Zicht op alle aspecten van een PLG en hoe om te gaan met deze verschillende aspecten als bestuurder of schoolleider.
Tijdsinvestering: 94,5 uur (inclusief bijeenkomsten, praktijkopdrachten en portfolio-opbouw).

Praktische informatie
Datum en tijd
Vijf hele dagen, verspreid over ongeveer 8 maanden.
- 8 januari 2026
- 10 februari 2026
- 9 april 2026
- 8 mei 2026
- 10 juni 2026
Locatie
Amersfoort
Leerhotel Het Klooster
Daam Fockemalaan 10
3818 KG Amersfoort
Kosten
€ 2.300,- per deelnemer
Over de adviseurs
Onderwijsadviseurs Michel Freriks en Maaike Korte verzorgen deze cursus.
Meer weten?
Voor vragen of meer informatie kun je
contact opnemen met Michel Freriks.
michel.freriks@expertis.nl
06 – 49 35 56 92