033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Congres Geïntegreerd taalonderwijs: een vak apart?

Kansen benutten om taalonderwijs en wereldoriëntatie te verbinden

Home » Trainingen en bijeenkomsten » Congres Geïntegreerd taalonderwijs: een vak apart?

13 en 18 november | Hét taal/leescongres primair onderwijs van 2025

‘Geïntegreerd taalonderwijs’


Expertis Onderwijsadviseurs organiseert op 13 november in Zwolle en 18 november in Nieuwegein hét taal/leesevent van 2025 met als thema ‘Geïntegreerd taalonderwijs’. Hoe kun je binnen jouw school kansen benutten om taalonderwijs en wereldoriëntatie te verbinden.

Een goede beheersing van de Nederlandse taal draagt bij aan kansengelijkheid van leerlingen. Leerlingen verschillen in hun taalvaardigheid op het moment dat ze op school starten. Het is daarom van groot belang dat scholen zorgen voor een rijk en stevig taalaanbod om de taalvaardigheid van alle leerlingen te stimuleren. In de definitieve concept kerndoelen, die eind 2024 door de SLO zijn gepubliceerd, zijn de kerndoelen Nederlands onderverdeeld in de domeinen: Communicatie, Taal en Literatuur. Daarbij staat aangegeven dat deze domeinen niet los van elkaar gezien kunnen worden. De taalvaardigheid van leerlingen ontwikkelt zich in samenhang. Kennis, vaardigheden en houdingen binnen de domeinen beïnvloeden en versterken elkaar, maar ook bij andere leergebieden ontwikkelen leerlingen vaardigheden die functioneel zijn voor het leergebied Nederlands.  

Het leggen van verbindingen tussen het leergebied Nederlands en de andere leergebieden is een voorwaarde voor duurzame kennis- en taalontwikkeling. Welke mogelijkheden zijn er voor scholen om deze verbindingen te maken? Tijdens dit congres geven we je via lezingen en workshops handvatten hoe je op jouw school taaldomeinen onderling én taalonderwijs met wereldoriëntatie kunt verbinden.

Sprekers

Haytske Zijlstra is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is een expert in het effectief aanpakken van onderwijsleerproblemen, met een specifieke focus op taal en lezen. Geïntegreerd taalonderwijs is in haar ogen geen hele ommekeer, maar logisch. In haar lezing zal ze ingaan op hoe scholen dit kunnen doen.

 Prof. Dr. Yra van Dijk is expert (jeugd)literatuur en leesonderwijs. Ze begeleidt promovendi, doceert aan universiteit en hogeschool, doet onderzoek naar fictie, geletterdheid en burgerschap in het onderwijs. In haar lezing zal zij ingaan op het belang van literatuureducatie in relatie tot taalontwikkeling. Waarom is het voor scholen van belang hier op in te zetten en hoe zou je dat kunnen doen?

Voor wie

Leraren van groep 1 t/m 8, taal/leescoördinatoren, intern begeleiders, kwaliteitscoördinatoren en schoolleiders in het primair onderwijs.

Datum en tijd

Donderdag 13 november 2025
9:30 – 16:30 uur
Van der Valk hotel
Nieuwleusenerdijk 1, Zwolle

Dinsdag 18 november 2025
9:30 – 16:30 uur
NBC congrescentrum
Blokhoeve 1, Nieuwegein

Kosten

€ 289,- per persoon.

“Hét taal/leesevent voor het primair onderwijs van 2025. Dit jaar op twee data en locaties.”

Workshops

Naast de twee lezingen kan elke deelnemer twee workshops volgen. Workshops die o.a. worden aangeboden, zijn:

  • Luisteren en lezen met diep begrip
  • Lezen en schrijven om te leren
  • Lezen en gesprekken voeren om te leren
  • Literaire teksten in het zaakvakonderwijs en bij burgerschap
  • Rijke thema’s in de onderbouw
  • Hoe pak je een themavoorbereiding aan?

Noteer de data alvast in je agenda. Meer informatie en inschrijfmogelijkheid volgen binnenkort.

Share This