13 en 18 november | Hét taalcongres primair onderwijs van 2025
Congres ‘Geïntegreerd taalonderwijs’
Expertis Onderwijsadviseurs organiseert op 13 november in Zwolle en 18 november in Nieuwegein hét taalcongres van 2025 met als thema ‘Geïntegreerd taalonderwijs’. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het slecht gesteld is met de taal- en leesvaardigheden van leerlingen in Nederland. Een derde van de jongeren loopt het risico om laaggeletterd te worden (PISA, 2022). Het is daarom van groot belang dat scholen zorgen voor een rijk en stevig taalaanbod. Welke kansen liggen hiervoor bij jou op school? Tijdens het congres krijg je praktische handvatten, gevoed vanuit de wetenschap. Laat je inspireren door boeiende keynotes en interessante workshops.
De taalvaardigheid van leerlingen ontwikkelt zich in samenhang. Kennis, vaardigheden en houdingen binnen de taaldomeinen beïnvloeden en versterken elkaar, en ontwikkelen zich ook binnen de andere leergebieden. Taal is immers overal! Hoe zorg je dan als school voor rijk, samenhangend en betekenisvol taalonderwijs waarin leerlingen hun taalvaardigheid kunnen vergroten? Met de definitieve conceptkerndoelen in het vizier kunnen we daar in het primair onderwijs immers niet omheen. Ervaar tijdens dit congres hoe je op jouw school betekenisvol, samenhangend taalonderwijs kunt bieden.
Keynote 1 | Haytske Zijlstra
Een samenhangend curriculum voor taal en lezen: “Da’s logisch”
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen ontdekken, leren en uitgedaagd worden. Hoe kunnen we als onderwijsprofessionals optimaal aansluiten bij deze intrinsieke motivatie en hoe leerlingen leren? Het antwoord ligt in geïntegreerd taal- en leesonderwijs: een aanpak die zorgt voor rijke en betekenisvolle leerervaringen. In plaats van versnipperde, geïsoleerde taal- en leesactiviteiten, biedt deze werkwijze een krachtige samenhang: sterke teksten en inhoud vormen de kern, en onderwerpen worden vakoverstijgend verkend. Door deze aanpak werken leerlingen niet alleen met taal, maar ook met de wereld om zich heen. Tijdens haar inspirerende keynote laat Haytske Zijlstra zien hoe deze benadering een terugkeer betekent naar rijker, diepgaander en betekenisvoller onderwijs.
Keynote 2 | Yra van Dijk
Omdat lezen loont: jeugdliteratuur met betekenis
Niets is heerlijker dan een goed verhaal om in te verdwijnen. Lekker veel jeugdliteratuur lezen is de beste manier om leesvaardiger te worden. En niet alleen dat: in de klas zijn verhalen ook aanleiding tot leren redeneren, onder andere over allerlei aspecten van burgerschap. Die samenhang tussen de domeinen leidt tot betekenisvol leesonderwijs. Aan de hand van een Close Reading van drie teksten laat Yra van Dijk zien hoe je die samenhang bereikt met jeugdliteratuur op alle leeftijden.
Over de sprekers
Dr. Haytske Zijlstra is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Door haar ervaring als basisschoolleerkracht en haar betrokkenheid bij de Universitaire Pabo heeft ze zowel diepgaande praktijkkennis als academische expertise. Zij is een expert in het effectief aanpakken van onderwijsleerproblemen, met een specifieke focus op taal en lezen. Geïntegreerd taalonderwijs is in haar ogen geen hele ommekeer, maar logisch en betekenisvol. In haar lezing legt ze uit waarom deze werkwijze essentieel is en bespreekt ze belangrijke sleutelaspecten, zodat scholen concrete handvatten krijgen.
Prof. Dr. Yra van Dijk is modern letterkundige en onderzoeker aan de Faculteit Educatie van de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt promovendi, onder andere in het onderzoeksproject LeesEvolutie (UU), en publiceert in boeken, tijdschriften en kranten over literatuur, literatuuronderwijs en ontlezing (Omdat lezen loont. Op naar effectief leesonderwijs, Pica, 2022). In 2025 publiceert ze met Marie-José Klaver Lezen voor waarden. Burgerschap in het schoolvak Nederlands. (Uitgeverij Boom).
Voor wie
Leraren van groep 1 t/m 8, taal/leescoördinatoren, intern begeleiders, kwaliteitscoördinatoren en schoolleiders in het primair onderwijs.
Data en locaties
Zwolle
Donderdag 13 november 2025
9:30 – 16:30 uur
Van der Valk hotel
Nieuwleusenerdijk 1, Zwolle
Nieuwegein
Dinsdag 18 november 2025
9:30 – 16:30 uur
NBC congrescentrum
Blokhoeve 1, Nieuwegein
Kosten
€ 289,- per deelnemer
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met onderwijsadviseur Martine Keemers of Liz Bunte.
“Het leggen van verbindingen tussen het leergebied Nederlands en de andere leergebieden is een voorwaarde voor duurzame kennis- en taalontwikkeling.”
Workshops
Naast de twee lezingen kun je twee workshops volgen. Je kunt kiezen uit de volgende inspirerende workshops:
- Starten met plannen van taal binnen wereldoriëntatie of thematisch onderwijs in groep 3 t/m 8
- Luisteren en lezen met diep begrip
- Schrijven om te leren
- In gesprek over een rijke tekst … hoe dan?!
- Literaire gesprekken in een betekenisvolle context
- Rijke taalleeromgeving in de onderbouw (groep 1 t/m 3)
Noteer de data alvast in je agenda. De inschrijfmogelijkheid volgt binnenkort.