033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Met Close Reading wordt begrijpend lezen wél leuk

Home » Nieuwsoverzicht » Met Close Reading wordt begrijpend lezen wél leuk

Met Close Reading wordt begrijpend lezen wél leuk

Van het herkennen van signaalwoorden worden leerlingen geen betere lezers. Door de inhoud van de tekst centraal te zetten en die samen te doorgronden, wordt begrijpend lezen een stuk leuker. Close Reading is een methodiek waarmee je dat kunt doen. Leraar24 schreef hier een boeiend artikel over, inclusief praktijkvideo.

In onderstaande video ziet u hoe basisschool De Regenboog in Schijndel met Close Reading aan de slag gaat. Deze Close Reading-lessen op De Regenboog staan niet op zichzelf, maar zijn ingebed in een bredere aanpak van het begrijpend leesonderwijs. Om van leerlingen sterkere lezers te maken, is het van belang om op verschillende niveaus leesbegrip en leesmotivatie aan te pakken.

Dankzij de leesexperts van Expertis heeft het onderwijs in Nederland kennis gemaakt met Close Reading. Waar jarenlang leesstrategieën de begrijpend leesles domineerden, staat nu de inhoud van de tekst centraal. Close Reading maakt van leerlingen actieve lezers en luisteraars.

“Nederland is een van de weinige landen met begrijpend lezen als apart vak. Toch scoren we niet beter als je kijkt naar internationale toetsresultaten”, vertelt Tony van Dalen, directeur en taal/leesexpert bij Expertis. Haar ideaalbeeld: begrijpend lezen integreren in andere vakken en in thematisch onderwijs. “We zien dat steeds meer scholen nadenken over deze manier van werken. Ze werken bijvoorbeeld met teksten die aansluiten bij de wereldoriënterende vakken.”

Durf de methode los te laten

Begrijpend lezen richt zich vooral op het aanleren van leestechnische strategieën, zoals het vinden van signaalwoorden en verwijswoorden. “Dat de inhoud van de tekst boeiend is en je er ook nog wat van kan leren, verdwijnt helemaal naar de achtergrond”, aldus Tony. Maar hoe zit het dan met die lesmethodes? Die staan toch vol leestechnische strategieën? “Een methode is een hulpmiddel, geen doel”, aldus Tony. Daarom adviseert ze om de tekst centraal te zetten, door bijvoorbeeld met de klas in gesprek te gaan over een uitdagende tekst met een prikkelend onderwerp. De aanpak van Close Reading leent zich hier uitstekend voor.

Bron:

 

Tip: Er zijn zoveel mooie boeken en teksten bij allerlei thema’s die gebruikt kunnen worden voor Close Reading. Daarom zetten we iedere maand eenboek van de maand’ centraal. Bekijk hier de collectie inspirerende lessenseries!

 

Benieuwd wat Close Reading voor uw school kan betekenen?

Expertis biedt een volledig aanbod om aan de slag te gaan met Close Reading. 

Share This