Identiteitsbewijs

Identiteitsbewijs

Het Identiteitsbewijs (ID) als motor voor duurzame schoolontwikkeling

Het ID als basis

Als het schoolplan of verbeterplannen gebaseerd zijn op de intrinsieke motivatie van alle medewerkers dan hebben zij de hoogste kans van slagen. Dan beklijven veranderingen, die leiden tot verbeteringen waar leerlingen profijt van hebben.

Elke school heeft een ‘esprit de corps’. Vaak blijft deze impliciet. Toch vormt het een niet te onderschatten basis voor een duurzame succesvolle onderwijsontwikkeling. Het is immers wat medewerkers bindt, wat van hen een team maakt, wat hen inspireert.
Het ‘esprit de corps’ kan vastgelegd worden in een zogenaamd Identiteitsbewijs. Het gaat daarbij om zes kernvragen, die het team met behulp van coöperatieve werkvormen, beantwoordt.

  • Waar staan we echt voor?
  • Hoe kijken we naar onze leerlingen en ouders?
  • Wat beloven we onze leerlingen en ouders?
  • Wat is onze unieke kracht om onze beloftes waar te maken?
  • Waar mag men ons op aanspreken?
  • Hoe willen we dat onze leerlingen onze school verlaten?

Duurzame schoolontwikkeling, Continuous Improvement, start bij de drijfveren en overtuigingen die in een organisatie gemeenschappelijk zijn. We ‘halen ze weer boven tafel’ door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen, waardoor iedereen actief participeert. Die drijfveren en overtuigingen blijken te werken als een krachtige motor voor schoolontwikkeling.

Het Identiteitsbewijs is een werkzaam instrument voor verdere schoolontwikkeling: een Identiteitsbewijs op één pagina. In de beknoptheid schuilt de kracht en maakt het ID vele malen bruikbaarder dan het gemiddelde schoolplan van vele pagina’s. Het ID kan op elk niveau van de schoolorganisatie, bij elke ontwikkeling die in gang wordt gezet, een inspiratiebron zijn en voor afstemming zorgen.

Het ID

ID

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Marjanne Bouma of Brigitta Mathijssen

Brigitta Mathijssen

Duurzame schoolontwikkeling / Lerende organisatie / Pedagogisch-didactisch handelen /

06 - 433 51 301

Meer informatie

Marjanne Bouma

Duurzame schoolontwikkeling / Onderwijskundig leiderschap / Lerende organisatie /

06-54 755 931

Meer informatie