033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Netwerk startende leraren

Home » Trainingen en bijeenkomsten » Netwerk startende leraren

Netwerk startende leraren

Sta je dit schooljaar voor het eerst voor je eigen groep? Ontzettend leuk, maar misschien ook wel spannend! Wat komt er allemaal op je af? Hoe bouw je een goed pedagogisch klimaat op? Wat doe je met (lastige) ouders? Hoe zorg je voor een goede werk/privé-balans?

Expertis Onderwijsadviseurs organiseert voor het schooljaar 2023-2024 een netwerk van vier bijeenkomsten voor leraren die nieuw starten op school. Het netwerk wordt zowel in Amersfoort als in Almelo aangeboden. In deze bijeenkomsten komen verschillende aspecten aan de orde waar je als startende leraar tegenaan loopt. Deelname aan het netwerk is geen herhaling van de pabo maar een verdieping met aandacht voor de dingen die jij in de praktijk tegen komt. Je kunt ervoor kiezen om het programma van het netwerk te verrijken met een lesbezoek (inclusief nagesprek) en een gesprek met de schoolleider, (interne) begeleider of coach op je school.

Door te klikken op onderstaande planning vind je een beschrijving van de verschillende bijeenkomsten en de coaching in de praktijk.

Bijeenkomst 1:

Een vliegende start, hoe doe ik dat?

Tijdens deze bijeenkomst maken we kennis en richten we ons op jouw start met je groep en binnen het team. Je eerste focus heeft betrekking op het creëren van een veilig leerklimaat. Voor de leerlingen maar ook voor jou. Hoe geef je de gouden weken vorm? Wat is belangrijk bij het kennismaken met de groep en hun ouders? Wat zijn belangrijke aandachtspunten in de organisatie van de praktische zaken? Hoe pak en houd je de regie over de groep? Je ontvangt achtergrondinformatie over deze aspecten en praktische tips en handvatten. Ook is er ruimte om vragen te bespreken die er leven.

Bijeenkomst 2:

Een goede band met je leerlingen, hoe zorg ik daarvoor?

Leerlingen tasten graag grenzen af en dan moet je als leraar sterk in je schoenen staan. Wat nu als het even niet klikt met de klas of wanneer een leerling alsmaar niet meewerkt? Welke afspraken, regels en routines gelden er in jouw groep? Hoe breng je afspraken en regels over op de groep? In deze bijeenkomst staan we stil bij gerichte interventies en maatregelen waardoor je als beginnend leraar voor een werkzame en veilige sfeer in de groep zorgt.

Bijeenkomst 3:

Timemanagement, hoe doe ik dat als startende leraar?

Je bent enthousiast en gemotiveerd van start gegaan. Maar er komt ook veel op je af en het lijkt soms alsof je achter de feiten aan loopt. Hoe prioriteer je, hoe plan je en wanneer neem je tijd om te ontspannen? Hoe houd je het vol?  In deze bijeenkomst staan we stil bij timemanagement en professioneel handelen. Hoe manage je je eigen handelen en hoe bewaak en benoem je je grenzen zowel naar leerlingen, collega’s als naar ouders?

Bijeenkomst 4:

Effectief leren, hoe sluit ik aan bij de onderwijsbehoeften van mijn groep?

Vanuit wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van leraren weten we wat de kenmerken zijn van effectief onderwijs. Na drie maanden heb je de nodige informatie verzameld over je leerlingen. Hoe staat het met de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe kun je aan de hand van deze informatie je onderwijs effectief organiseren? Wat doe je om ouders te informeren over de ontwikkeling van hun kinderen?

Optioneel: coaching in de praktijk:

Lesbezoek en gesprek op school

Een integrale aanpak op maat die onder andere kan bestaan uit: lesobservaties, co-teaching en coaching tijdens de nagesprekken. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met betreffende directeur en (intern) begeleider van de school over de verdere ontwikkeling van de begeleiding op school.

 *Deze optie is ook los van het netwerk mogelijk. Zie hiervoor de informatie op onze site over het coachen van leraren.

Het netwerk startende leraren kan ook binnen uw school/bestuur verzorgd worden.

Datum en tijd

Amersfoort
(Alle bijeenkomsten hebben dezelfde start- en eindtijd: 14:00 – 16:30 uur)

Bijeenkomst 1: woensdag 16 augustus
Bijeenkomst 2: woensdag 6 september
Bijeenkomst 3: woensdag 4 oktober
Bijeenkomst 4: woensdag 22 november

Almelo
(Alle bijeenkomsten hebben dezelfde start- en eindtijd: 14:00 – 16:30 uur)

Bijeenkomst 1: woensdag 30 augustus
Bijeenkomst 2: woensdag 20 september
Bijeenkomst 3: woensdag 11 oktober
Bijeenkomst 4: woensdag 29 november

Prijs

De kosten voor deelname aan dit netwerk zijn 880 euro per persoon (exclusief coaching in de praktijk). Je schrijft je in voor vier bijeenkomsten.

Meer weten?

Voor vragen of meer informatie kunt u
contact opnemen met Simone Kessels.

simone.kessels@expertis.nl

06 – 21 55 07 94

Simone Kessels is onderwijsadviseur bij Expertis

Schrijf u nu in voor het netwerk startende leraren 2023-2024

Voor welke locatie wilt u zich inschrijven?

6 + 15 =

Share This