033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Lesson Study

thema Voortgezet onderwijs

Home » Thema’s » Voortgezet onderwijs » Lesson Study

Lesson Study

Wat is Lesson Study? Docenten die door de ogen van leerlingen goed doordachte lessen ontwerpen. Bij Lesson Study ligt de focus op het leren van de leerlingen, waarbij een onderzoekende houding van de docent essentieel is. Lesson Study verhoogt de kwaliteit van de lessen en draagt bij aan de professionalisering van docenten.

Lesson Study geeft leraren de mogelijkheid om:

  • te begrijpen hoe leerlingen leren;
  • te begrijpen hoe ze leerlingen moeten benaderen;
  • te herkennen wanneer leerlingen nieuwe dingen leren;
  • beter les te geven.

Een Lesson Study cyclus opzetten op uw school?

We zijn als adviseurs van Expertis gegrepen door de mooie werkwijze van Lesson Study. Wij begeleiden docenten en docententeams om Lesson Study op hun school goed op te zetten, te ontwikkelen en uit te voeren.
Bij Lesson Study ontwerpen docenten met elkaar een onderzoeksles, die ze vervolgens geven, bekijken en analyseren. Door met elkaar de les te evalueren, aan te passen en opnieuw te geven, leren ze veel van en met elkaar.

Een Lesson Study traject is intensief, maar de investering betaalt zich snel terug. Lesson Study vindt plaats in een veilige omgeving met collega’s, die allemaal gefocust zijn op het optimaliseren van het leren van de leerlingen. Met Lesson Study kan het team:

  • betere vragen leren stellen aan de leerlingen;
  • didactische en pedagogische kennis en vaardigheden ontwikkelen door een collega’s te zien lesgeven;
  • de lessen beter plannen;
  • de klassenorganisatie beter onder de knie krijgen;
  • betekenisvolle doelen stellen met de leerlingen;
  • inhoudelijk dichter tot elkaar komen.

Natuurlijk werken wij ook graag met u samen bij een goede borging en continuering van Lesson Study. Duurzame schoolontwikkeling en eigenaarschap zijn hierin sleutelwoorden.

De wetenschappelijk onderbouwing van Lesson Study

Lesson Study is een werkwijze, afkomstig uit Japan, waarbij een beroep wordt gedaan op het vakmanschap van de leraar. Tijdens een Lesson Study cyclus wordt een vertaalslag gemaakt vanuit de wetenschap naar de praktijk. Expertis Onderwijsadviseurs werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en hogeschool Windesheim. Samen doen we onderzoek naar de effecten van Lesson Study bij docenten en het leren van de leerlingen.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Espeldoorn.

Stel mij gerust je vraag.

Ik ben Marianne Espeldoorn en ik help je graag verder. Bel mij op 06 – 54 38 42 55 of stuur me een email.

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Henk de Vries - Leerkracht VMBO

Professional Leader

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings.

Kennisbank

You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module.

Share This