033 - 46 12 680 info@expertis.nl

Coaching van docenten

thema Voortgezet onderwijs

Home » Thema’s » Voortgezet onderwijs » Coaching voor docenten

Coaching van docenten

Werken er op uw school startende docenten of docenten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Denk dan eens aan individuele coaching door een onderwijsadviseur van Expertis. Coaching is ook heel geschikt voor ervaren docenten die hun didactisch handelen willen versterken of om de kwaliteit van het hele team te verbeteren.

Individuele coaching gericht op didactisch handelen

Als docent moet u inhoudelijk over voldoende vakkennis beschikken. Daarnaast is het van belang dat u in staat bent om helder uit te leggen en dat u daarbij rekening houdt met verschillen tussen leerlingen in uw klas. Een goed klassenmanagement is een voorwaarde om een taakgerichte werksfeer te creëren. Tegelijk staat u als docent soms voor de uitdaging om les te geven aan een groep leerlingen die gedragsmatig ook het een en ander van u vraagt. In zo’n geval is het prettig om een beroep te kunnen doen op een externe coach, zodat u als docent het beste uit uzelf haalt en u zich blijft ontwikkelen.

Met individuele coaching door Expertis werkt u als docent aan uw ontwikkeling en vaardigheden. U werkt aan uw eigen leervragen. U maakt samen met de coach van Expertis een plan dat past bij uw leerbehoeften en de leerbehoeften van uw school. De coaching bestaat onder andere uit kennis vergroten, samen voorbereiden, oefenen en observaties met feedback om de voortgang te monitoren. Want ook een docent is nooit uitgeleerd.

Coaching startende docenten

Startende docenten hebben extra begeleiding nodig. Een eerste jaar voor de klas brengt veel vragen met zich mee. Expertis kan coaching voor uw startende docenten verzorgen.
Werken er op uw school of binnen uw scholengroep veel startende docenten? Dan kan een netwerk voor startende docenten een oplossing bieden. Binnen het netwerk kunnen de nieuwe docenten met elkaar ervaringen uitwisselen en tips krijgen van deskundigen. Expertis werkt graag met u samen om een dergelijk netwerk op te zetten en te leiden.

Beeldcoaching docenten

Bij beeldcoaching wordt gebruik gemaakt van videobeelden. Daardoor is het een krachtige en praktische manier van coachen, waarmee u uw persoonlijke vaardigheden op het gebied van interactie, klassenmanagement en didactiek versterkt en ontwikkelt. Door samen de videobeelden terug te kijken en te bespreken, reflecteert de docent op zijn eigen gedrag en handelen. Dit werkt effectiever dan verbale feedback. Vanuit de kwaliteiten van de docent wordt gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Beeldcoaching kan ingezet worden om individuele vaardigheden van de docent te versterken. Bijvoorbeeld als het gaat om orde houden, instructies geven, omgaan met verschillen, interactie met bepaalde leerlingen.
Maar het kan ook ingezet worden als krachtig middel om de kwaliteit van lesgeven van het hele team te versterken. De beelden kunnen gebruikt worden voor intervisie en voorbeelden voor good practice binnen het team.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Logchem en Simone Kessels.

Stel mij gerust je vraag.

Ik ben Simone Kessels en ik help je graag verder. Bel mij op 06 – 21 55 07 94 of stuur me een email.

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Henk de Vries - Leerkracht VMBO

Professional Leader

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings.

Kennisbank

You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module.

Share This