033 - 46 12 680 info@expertis.nl
Home » Nieuwsoverzicht » Meer focus

Prof. Dr. Edith Hooge, voorzitter Onderwijsraad:

Breng meer focus aan in het werk van basisschoolleraren!

Leraren in het basisonderwijs zijn kampioen in administratie en komen onvoldoende toe aan de kern van hun vak: het ontwikkelen en geven van goed onderwijs. Te veel verantwoordelijkheden komen op de schouders van individuele leraren. Gevolg? Toenemende werkdruk en een minder aantrekkelijk beroep. En daardoor oplopende lerarentekorten. Dat kan anders! Het is tijd voor focus, aldus de Onderwijsraad.

Op 25 maart 2021 verscheen het rapport Tijd voor Focus van de Onderwijsraad. De aanleiding van dit rapport is de zorg om de kwaliteit van het onderwijs. De toenemende werkdruk maakt het beroep minder aantrekkelijk en vergroot het lerarentekort. De gevolgen van de coronacrisis op de ontwikkeling van kinderen zullen de komende jaren nog meer van leraren vragen. Het advies anticipeert dan ook op het Nationaal Programma Onderwijs. De Onderwijsraad adviseert leraren, schoolleiders en besturen om gezamenlijk dusdanig te focussen en prioriteren dat leraren zich kunnen richten op de kern van hun vak: het geven en ontwikkelen van onderwijs. 

Tijd voor focus

Kort samengevat adviseert de Onderwijsraad om meer focus aan te brengen in werkzaamheden door duidelijke prioriteiten te stellen op basis van visie en doelen. Het is van belang dat werkzaamheden tussen leraren onderling en tussen leraren en anderen die in de school werken slim verdeeld worden. Om daadwerkelijk te focussen, is dus samenwerken van belang. Het is de taak van schoolleiders en bestuurders om een professionele cultuur te creëren. Zij dienen de focus te bewaken, strategische contacten met de omgeving te onderhouden en leiderschap te delen.

Daarnaast pleit de Onderwijsraad om meer te investeren in onderwijsprofessionals. De overheid zou gericht moeten investeren in werkdrukvermindering, onderwijsontwikkeling, scholing van leraren en schoolleiders, en in meer handen in en om de klas.

Meer lezen?

Lees hier het volledige onderzoek.

Meer weten over het versterken van de professionele kwaliteitscultuur? Bekijk onze dienstverlening.

Share This