Kennisclips
Bekijk hieronder de korte kennisclips waarin we essentiële inzichten over onderwijs op een laagdrempelige wijze toegankelijk maken.
Kennisclip | Taal/lezen
Close Reading in het primair onderwijs
Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor leerlingen. Het is een voorwaarde voor het latere succes binnen onze maatschappij. Hoe zorg je ervoor dat je op een effectieve én boeiende manier begrijpend leesonderwijs geeft? In deze kennisclip legt onderwijsadviseur Karin Versloot uit waarom de aanpak Close Reading zo effectief is en hoe deze aanpak leerlingen uitdaagt om met de inhoud van rijke en complexe teksten bezig te zijn binnen alle thema’s.
Kennisclip | Rekenen en wiskunde
Automatiseren in de rekenles
Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen niet vergeten, maar onthouden wat ze leren? Dit bereik je door kennis te automatiseren, het vrijwel routinematig uitvoeren van rekenhandelingen. In deze video legt onderwijsadviseur Anke Kregting uit wat het belang van automatiseren voor de rekenontwikkeling is. Ook geeft ze praktische tips hoe je hier in de dagelijkse lespraktijk mee om kunt gaan.
Kennisclip | Taal/lezen
Close Reading in het voortgezet onderwijs
Lezen met begrip is een complexe vaardigheid waarvan de ontwikkeling niet vanzelf gaat. In deze kennisclip vertelt onderwijsadviseur Manon Biemans over de aanpak Close Reading, die leerlingen uitdaagt om met complexe teksten bezig te zijn binnen alle vakgebieden.
Kennisclip | Cognitieve psychologie
Werkgeheugen
In deze kennisclip legt onderwijsadviseur Michel Freriks uit hoe leren werkt, waarom de ene leerling makkelijker leert dan de andere en hoe je leerlingen kan helpen hun werkgeheugen zo optimaal mogelijk te gebruiken.
Kennisclip | Jonge Kind
Het belang van preventief handelen
De verschillen tussen leerlingen in de onderbouw kunnen groot zijn, zeker bij combinatiegroepen 1-2. In deze video legt onderwijsadviseur Kyra Laarveld uit hoe dat komt, en hoe je hier mee om kunt gaan in jouw groep.
Kennisclip | Didactisch handelen
GRRIM (Gradual Release of Responsibility Instruction Model)
Er is sprake van leren wanneer bij leerlingen nieuwe kennis en vaardigheden worden verankerd in het langetermijngeheugen. De leraar is verantwoordelijk voor dat laten plaatsvinden van het leren. Het GRRIM model is hiervoor een bewezen effectieve aanpak. Wat houdt het GRRIM model in? En uit welke fasen is dit model opgebouwd? Lonneke Steens vertelt erover in deze kennisclip.
Kennisclip | Pedagogisch handelen
Wat is goed gedrag?
In deze kennisclip vertelt onderwijsadviseur Wouter Siebers over goed gedrag. Wat verstaan we onder goed gedrag? En hoe bereiken we dat goede gedrag? En hoe handelen als leerlingen zich niet goed gedragen? Bekijk de kennisclip!
Kennisclip | Cognitieve psychologie
Evidence informed werken
In het onderwijs bestaat steeds meer de behoefte om gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten en praktijkonderzoek om het onderwijs te verbeteren. Een mooie ontwikkeling die het onderwijs veel kan brengen. Maar hoe kun je dit als schoolleiding stimuleren? En hoe kun je dit als onderwijsteam meer toepassen? In deze kennisclip legt onderwijsadviseur Michel Freriks uit wat evidence informed werken is, wat het voor de school kan brengen én wat ervoor nodig is.
Kennisclip | Pedagogisch handelen
De kracht van routines
Aan de slag met gedrag? Dit is dé tip voor jouw startvergadering! De eerste weken van het schooljaar – de Gouden Weken – zijn bepalend voor het creëren van een goed groepsklimaat en een stevige pedagogische basis. Tijdens deze Gouden Weken is het creëren van routines van groot belang. Routines zijn een belangrijk onderdeel in het realiseren van een krachtige pedagogische schoolcultuur.
Kennisclip | Pedagogisch handelen
Probleemgedrag voorkomen? Werk aan een krachtige pedagogische schoolcultuur
Hoe werk je aan goed gedrag in de school? In deze heldere video legt onderwijsadviseur Wouter Siebers – expert op het gebied van pedagogisch handelen – uit dat een krachtige pedagogische schoolcultuur essentieel is. Hij zet concreet uiteen hoe je hier als team gezamenlijk aan werkt en zo probleemgedrag kunt tegengaan.