Leergang Onderwijs aan nieuwkomers
Aan de slag met talige en culturele diversiteit in de klas
Stel je voor, je komt als nieuwkomersleerling in Nederland terecht. Dan sta je voor grote veranderingen, zoals een nieuwe taal, een onbekende school en andere gewoontes. Een flinke uitdaging, en niet alleen voor de leerling. Ook voor leraren kan het een zoektocht zijn om te bepalen welke ondersteuning een nieuwkomersleerling nodig heeft. Hoe zorg je ervoor dat deze leerlingen zich snel thuis voelen in jouw klas en zich de Nederlandse taal en cultuur eigen maken. En hoe behoud je dan voldoende ruimte voor de thuistaal en aandacht voor de cultuur van hun land van herkomst? Deze nieuwe leergang biedt je kennis en praktische tools voor passend taalonderwijs en het creëren van een veilige leeromgeving op school.
Lange tijd werd gedacht dat nieuwkomers het beste Nederlands leerden door ze onder te dompelen in een volledig Nederlands taalbad. Inmiddels weten we dat deze aanpak ook nadelen heeft en dat meertaligheid juist een kracht kan zijn in het leerproces van de Nederlandse taal. Maar wat is dan de beste manier om leerlingen Nederlands te leren? En hoe ga je als onderwijsprofessional om met de uitdagingen die meertaligheid met zich meebrengt?
Over de leergang
In vier bijeenkomsten – verzorgd door onderwijsadviseur Lucca Visser – leer je hoe je passend onderwijs kunt bieden aan nieuwkomersleerlingen. Je krijgt antwoord op onder andere de volgende vragen:
- Hoe werkt het leren van een tweede taal?
- Waarom is meertaligheid een kracht in het leren van Nederlands als tweede taal?
- Hoe kan ik de meertaligheid van deze leerlingen daadwerkelijk benutten in mijn lessen?
- Wat is effectief als ik de woordenschat van nieuwkomersleerlingen wil vergroten?
- Wat kan ik inzetten om de mondelinge taalvaardigheid en de begrijpend lees- en luistervaardigheid van leerlingen te verbeteren?
- Hoe kunnen verschillende culturele achtergronden de communicatie met ouders beïnvloeden en hoe kan ik daarmee omgaan?
- Hoe kan ik traumasensitief lesgeven?
Voor wie
De leergang is bedoeld voor leraren en IB’ers / KC ‘ers in het primair onderwijs.
Tijdsinvestering
24 uur (3 uur huiswerk per bijeenkomst)
Inhoud en opzet bijeenkomsten
Bijeenkomst 1:
Meertaligheid, een last of een kracht?
In deze bijeenkomst leer je dat je meertaligheid in je klas kunt inzetten als een kracht. We bespreken de voordelen van meertaligheid voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van leerlingen. Je leert hoe je verschillende talen als ondersteunend middel kunt gebruiken in het leren van het Nederlands als tweede taal. Daarnaast sta je stil bij je eigen houding en die van jouw school ten opzichte van meertaligheid. Hoe wordt er binnen jouw school naar meertaligheid gekeken, en welke kansen biedt dit voor het onderwijs? Bovendien breng je in kaart hoe het nu echt zit met de meertaligheid in jouw klas. Door hier bewust mee om te gaan, kun je een inclusieve en taalrijke leeromgeving creëren waarin alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Bijeenkomst 2:
Verdieping meertaligheid en het vergroten van woordenschat
In bijeenkomst 1 heb je zicht gekregen op jouw houding ten opzichte van meertaligheid in jouw klas. Deze tweede bijeenkomst staat in het teken van het daadwerkelijk inzetten van de thuistalen. Hoe zet je meertaligheid in tijdens de lessen en hoe kunnen leerlingen de kennis uit hun moedertaal benutten voor het behalen van de door jou gestelde doelen. Verder staat het vergroten van woordenschat centraal. We belichten praktische strategieën om de woordenschat van meertalige leerlingen te vergroten en de rijkheid aan taal in je onderwijsaanbod verder te integreren. Je leert hoe je woorden effectief introduceert, herhaalt en gebruikt in verschillende contexten.
Bijeenkomst 3:
Mondelinge taalvaardigheid vergroten en traumasensitief lesgeven
In deze bijeenkomst leer je hoe je spreekkansen van de leerlingen kunt creëren en de mondelinge taalvaardigheid kunt vergroten. We gaan in op het taalleermechanisme en je krijgt een aantal praktische werkvormen om dit in te zetten in je onderwijs. Daarnaast gaan we in op traumatische ervaringen die nieuwkomers met zich mee kunnen dragen en die hun leerproces beïnvloeden. In deze bijeenkomst leer je hoe je traumasensitief kunt lesgeven. We bespreken de impact van trauma op gedrag en leren, en bieden handvatten voor het creëren van een veilige, ondersteunende leeromgeving. Je leert hoe je signalen van trauma herkent en hoe je leerlingen met een traumatisch verleden effectief kunt begeleiden.
Bijeenkomst 4:
Ouderbetrokkenheid en interculturele communicatie
In deze bijeenkomst leer je wat de voorwaarden zijn om ouderbetrokkenheid bij jouw onderwijs te vergroten. Daarnaast staan we stil bij interculturele communicatie en hoe je als leraar kunt omgaan met culturele diversiteit van leerlingen en ouders. Normen en waarden van andere culturen kunnen verschillen van de Nederlandse cultuur. Hoe kun je misverstanden voorkomen en nieuwsgierig blijven voor verschillende culturele drijfveren. We sluiten de bijeenkomst af met een actieplan dat je mee kunt nemen naar je eigen school om het onderwijs aan nieuwkomers verder te verstevigen.
Praktische informatie
Data en tijden
Vier bijeenkomsten van 14:00 – 17:00 uur
- 24 september 2025
- 26 november 2025
- 4 februari 2026
- 8 april 2026
Locatie
Expertis Amersfoort
Grote Koppel 14
3813 AA Amersfoort
Kosten
€ 649,- per deelnemer
Meer weten?
Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Lucca Visser:
Telefoon 06 – 45 37 04 86
E-mail lucca.visser@expertis.nl

Uit de praktijk
Je start je les met een opdracht ‘wat weet je allemaal al over het bakken van brood?’ Terwijl de meeste leerlingen druk beginnen met uitwisselen van kennis blijven de nieuwkomersleerlingen in de klas stil. Je ziet dat ze er wel wat van weten maar de woorden niet hebben om hun kennis te delen met klasgenoten. En nu?
In deze leergang leer je hoe je nieuwkomers effectief begeleidt, zodat zij niet alleen de taal leren, maar zich ook vol vertrouwen kunnen ontwikkelen binnen de klas.