Opleiding Kwaliteitscoördinator in het po
De rol van de intern begeleider verandert en verschuift van focus op zorg naar focus op het versterken van de onderwijskwaliteit. De kwaliteitscoördinator heeft een bredere verantwoordelijkheid voor het borgen van de onderwijskwaliteit en het initiëren van structurele verbeteringen. Deze opleiding biedt jou de tools om de rol van kwaliteitscoördinator concreet en effectief vorm te geven binnen jouw school. Als kwaliteitscoördinator houd je zicht op de onderwijskwaliteit vanuit drie domeinen: de leerontwikkelingen van de leerling en het team, dataverzameling en data-analyse en de extra ondersteuning. Vanuit de drie bijbehorende rollen: de leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur neemt de kwaliteitscoördinator de regie en treedt daarbij verbindend op (LBBO, 2024). In de opleiding komen alle rollen uitgebreid aan bod.
Over de opleiding
Je leert hoe je grip krijgt op de onderwijskwaliteit door middel van gerichte kwaliteitszorg. Daarnaast krijg je zicht op effectieve leerkrachtprofessionalsering en leer je hoe je hier, vanuit jouw rol een positieve bijdrage aan levert. We verkennen hoe de rol van kwaliteitscoördinator zich verhoudt tot andere rollen in de school, zoals die van de schoolleider of de expert leerkracht. Door middel van praktische opdrachten en concrete handvatten ontwikkel je de vaardigheden om te werken aan goed onderwijs voor alle leerlingen.
Om recht te doen aan zowel de inhoudelijke kennis als de concrete uitwerking van de rol van kwaliteitscoördinator, bestaat de opleiding uit acht bijeenkomsten. De eerste en laatste bijeenkomst vinden plaats samen met de schooleider. Bijeenkomsten 2 tot en met 7 wisselen inhoudelijke kennis af met praktische toepassing. Hieraan zijn ook praktijkgerichte en reflectieve opdrachten gekoppeld.
“We geven concreet invulling aan de rol van kwaliteitscoördinator met focus op inhoud en schoolontwikkeling.”
Voor wie?
De opleiding is passend voor intern begeleiders in het primair onderwijs die zich willen ontwikkelen tot kwaliteitscoördinator. De opleiding is ook geschikt voor kwaliteitscoördinatoren die al in deze functie werken, maar nog geen gerichte opleiding tot kwaliteitscoördinator hebben gevolgd.
Tijdsinvestering
De opleiding bestaat uit acht bijeenkomsten van ongeveer drie uur (in totaal 24 uur). Voorafgaand aan elke bijeenkomst bestudeer je literatuur en/of doe je opdrachten in de praktijk. Deze voorbereiding kost je ongeveer 40 uur.
Inhoud en opzet bijeenkomsten
Bijeenkomst 1
De rol van de kwaliteitscoördinator
Deze eerste bijeenkomst volg je samen met de schoolleider. We beantwoorden de vragen: Wat is de rol van de kwaliteitscoördinator? En hoe verschilt deze van die van de schoolleider? Daarnaast kijken we naar wat er op jullie school al staat en waar ontwikkelmogelijkheden liggen. Hoe kan de rol van kwaliteitscoördinator verder vorm krijgen binnen de organisatie? Ook bespreken we hoe deze rol in de afgelopen jaren is veranderd en waarom deze verschuiving belangrijk is voor het leren van alle leerlingen.
Bijeenkomst 2
Focus op de leercoördinator
In deze bijeenkomst staat het ontwikkelen van een lerende cultuur centraal. We richten ons op de visie op leren van leerlingen: Hoe ontwikkel je een gezamenlijke taal? Daarnaast behandelen we inzichten uit de cognitieve psychologie: Hoe werkt leren? Hoe beïnvloedt dit het lesgeven? Hoe verandert een didactische aanpak naarmate een leerling meer weet van een onderwerp? Tot slot bespreken we waar je op let bij lesbezoeken en flitsbezoeken.
Bijeenkomst 3
De leercoördinator in de praktijk
We onderzoeken hoe je als coach en begeleider leerkrachten ondersteunt. Wat doe je tijdens lesobservaties? Waar let je op? Hoe voer je goede observaties uit? Daarnaast bespreken we hoe je effectieve feedbackgesprekken voert en wanneer je rol als kwaliteitscoördinator zich richt op coaching en begeleiding versus functioneren.
Bijeenkomst 4
Focus op de trendanalist – een onderzoekende cultuur
In deze bijeenkomst gaan we aan de slag met het bevorderen van een onderzoekende cultuur binnen de school. We behandelen vragen zoals: Wat is data-zingeving? Hoe interpreteer je data? Hoe stel je de juiste vragen over data? Daarnaast onderzoeken we hoe je een onderzoekende houding stimuleert en hoe je de trendanalyse en kwaliteitscyclus (zowel kort als lang) binnen de school inzet.
Bijeenkomst 5
De trendanalist in de praktijk
De focus in deze bijeenkomst ligt op de PDCA-cyclus en de doorgaande lijnen binnen de school. We bespreken hoe je groepsbesprekingen effectief inzet en hoe je een sterke kwaliteitscyclus opbouwt en borgt.
Bijeenkomst 6
Focus op de zorgregisseur
Tijdens deze bijeenkomst richten we ons op de regie over de zorg binnen de school. Hoe organiseer je dit samen met de leerkrachten? Welke rol speelt inclusief onderwijs? Wat is de specifieke rol van de kwaliteitscoördinator hierin? Als zorgregisseur heb je kennis van de sociale kaart en de dynamiek in de samenwerking met jeugdzorg en andere externe partijen. De nadruk ligt op de verschuiving van curatief naar preventief werken: Hoe zorg je ervoor dat de leerkracht de casushouder blijft?
Bijeenkomst 7
De zorgregisseur in de praktijk
We verdiepen ons in de overgang van curatief naar preventief werken met behulp van het 5-levelmodel. Hoe bouw je de ondersteuning op? Daarnaast kijken we naar effectieve MDO-overlegstructuren: Hoe richt je deze in? Hoe pas je ze praktisch toe?
Bijeenkomst 8
Presentatie en vervolgstappen met de schoolleider
Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je jouw ontwikkeling aan de andere deelnemers en jouw schoolleider. Je deelt de opdrachten die je tijdens de leergang hebt gemaakt en werkt verder aan een plan van aanpak voor jullie school.
Praktische informatie
Locatie, data en tijden
Amersfoort
Fletcher Hotel
Stichtse Rotonde 11
3818GV Amersfoort
8 bijeenkomsten van 13:00 tot 16:00 uur
- Donderdag 2 oktober 2025
- Donderdag 6 november 2025
- Donderdag 11 december 2025
- Donderdag 15 januari 2026
- Donderdag 26 februari 2026
- Donderdag 26 maart 2026
- Woensdag 15 april 2026
- Donderdag 28 mei 2026
Capelle aan den IJssel
Campus Delta
Rietbaan 2-12
2908 LP Capelle aan den IJssel
8 bijeenkomsten van 13:00 tot 16:00 uur
- Donderdag 9 oktober 2025
- Donderdag 13 november 2025
- Donderdag 8 januari 2026
- Maandag 9 februari 2026
- Maandag 9 maart 2026
- Maandag 30 maart 2026
- Maandag 11 mei 2026
- Donderdag 18 juni 2026
Kosten
€ 2.000,- per deelnemer
Adviseurs
De opleiding wordt verzorgd door Brenda van der Slikke en Marloes Schimmer.
We kunnen deze opleiding ook in-company op jouw school of binnen jouw schoolbestuur verzorgen.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Brenda van der Slikke
Telefoon 06 – 54 18 71 87
brenda.van.der.slikke@expertis.nl
Marloes Schimmer
Telefoon 06 – 13 29 85 91
marloes.schimmer@expertis.nl
