Woensdag 27 september 2023
‘Wat speelt er?’ Een ononderbroken ontwikkeling
Dé conferentie Jonge Kind van 2023
Op 27 september 2023 organiseert Expertis Onderwijsadviseurs hét event voor onderwijs aan het Jonge Kind van 2023. Een live conferentie met het thema ‘Wat speelt er?’ Een ononderbroken ontwikkeling. Het volledige programma is bekend. Meld je snel aan via het inschrijfformulier hieronder!
In de vroege kinderjaren wordt het fundament voor de verdere ontwikkeling en de schoolloopbaan gelegd. Scholen signaleren bij de entree van leerlingen in groep 1 vaak grote verschillen. Hoe zorg je voor passend onderwijs aan het jonge kind en zorg je vanuit een beredeneerd aanbod spelenderwijs voor een ononderbroken ontwikkeling? En wat ‘speelt’ er in de wetenschap op het gebied van onderwijs aan het Jonge Kind? Tijdens de conferentie ‘Wat speelt er – Een ononderbroken ontwikkeling’ word je middels twee lezingen, uitgebreide workshops naar keuze en meer moois bijgepraat over wat ertoe doet op het gebied van het Jonge Kind.
Voor wie
Leraren onderbouw, intern begeleiders, schoolleiders.
Datum en tijd
Woensdag 27 september 2023 van 09:30 – 16:00 uur.
Locatie
Van der Valk Hotel Apeldoorn
Landgoedlaan 26
7325 AW Apeldoorn
Kosten
€ 279,- per persoon
“‘Hét evenement voor onderwijs aan het Jonge Kind van 2023”

Wat kun je verwachten?
Het volledige programma is bekend!
Tijd | Programma |
09:30 – 09:55 | Inloop en ontvangst |
10:00 – 10:15 | Opening door Tony van Dalen en Ruth Heuvelman-Kroon |
10:15 – 11:00 |
Prof. Dr. Hans van Luit Voorbereidend en beginnend rekenen in groep 1 en 2 |
11:00 – 11:30 | Koffiepauze |
11:30 – 12:15 |
Dr. Cathy van Tuyl Hoe volgen we jonge kinderen, nu er geen kleutertoetsen meer zijn? |
12:15 – 13:15 | Lunch |
13:15 – 14:15 |
Workshopronde 1 Maak een keuze uit één van de 4 workshops |
14:15 – 14:30 | Korte koffiepauze |
14:30 – 15:30 |
Workshopronde 2 Maak een keuze uit één van de 4 workshops |
15:30 – 16:00 | Afsluiting met creatief element |
16:00 – 16:30 | Borrel |
Prof. Dr. Hans van Luit
Voorbereidend en beginnend rekenen in groep 1 en 2
Voorbereidend en beginnend rekenen in groep 1 en 2 is in veel scholen een nog deels onontgonnen domein. Het voorbereidend en beginnend rekenen bij jonge kinderen bepaalt echter voor een belangrijk deel hun verdere rekenontwikkeling. Het is belangrijk om rekenen in de groepen 1 en 2 in een doorgaande lijn naar groep 3 te borgen. Veel kinderen steken voldoende op uit het incidentele aanbod, maar zeker een kwart van de leerlingen in groep 1 en 2 heeft intentioneel aanbod nodig. Een structureel aanbod van voorbereidend en beginnend rekenen kan voorkomen dat kinderen met een achterstand in groep 3 starten met het formele rekenaanbod. In deze lezing neemt Prof. Dr. Hans van Luit je mee in de belangrijkste inzichten. Hoe kun je adequate ondersteuning bieden? Wat zijn belangrijke tussendoelen? Wat is de belangrijkste voorspeller van de verdere rekenvaardigheid? En wat is het belang van rekentaal en rekenactiviteiten?
Dr, Cathy van Tuyl
Het belang van observeren en volgen van jonge kinderen
Nu de citotoetsing in groep 1 en 2 is weggevallen, wordt er een zwaar beroep gedaan op de leraar en zijn of haar kennis en vaardigheden om de ontwikkeling van jonge kinderen te volgen. Dr. Cathy van Tuyl staat stil bij knelpunten in het volgen van leerlingen. Waarom volgen we de ontwikkeling van het (jonge) kind? Deze vraag wordt heel verschillend beantwoord in de praktijk. Ook gaat Dr. Cathy van Tuyl in op de vraag: Wat valt er te kiezen op het gebied van volginstrumenten? Hoe onderscheiden zij zich van elkaar? Tot slot bieden we een aantal handvatten voor het volgen van jonge kinderen.
Na de twee plenaire sessies staan er verschillende workshops op het programma. Via deze workshops ga je zelf aan de slag gaat met de wetenschappelijke inzichten rondom een ononderbroken ontwikkeling voor het Jonge Kind. Er zijn twee workshoprondes. Hieronder zie je uit welke workshops je een keuze kunt maken. Je kunt bij inschrijving twee voorkeuren voor workshops naar keuze opgeven.

Prof. Dr. Hans van Luit

Dr. Cathy van Tuyl
Workshopronde 1
1: Spel van sterke kleuters
Sterke kleuters vallen soms duidelijk op: grote woordenschat, veel kennis over de wereld, interesses die verrassend zijn voor hun leeftijd tot voorop lopen in de lees- en rekenontwikkeling. Tijdens de workshop ‘Spel van sterke kleuters’ gaan we in op spelsituaties die passend zijn voor sterke kleuters binnen een reguliere groep 1-2.
Door: Sherrill Woldberg en Lorel Vlaanderen
2: Spelstimulering met spelscripts
Jonge kinderen ontwikkelen zich door spel, maar wat doe je als het spel minder op gang komt? Een spelscript kan inspiratie bieden met een verhaallijn die leerlingen kunnen spelen in de huis- of themahoek. Het verhaal wordt in scenes verdeeld en met enkele foto’s en tekeningen weergegeven. In deze workshop laten we enkele voorbeelden zien en oefen je met het opstellen van een spelscript in groep 1-2.
Door: Marjan van der Maas en Ruth Heuvelman
3: De rollen van de leerkracht in spel
Welke rollen kun je aannemen tijdens het spel en waarom is het begeleiden van spel zo belangrijk bij de ontwikkeling van jonge kinderen? In deze workshop staan we stil bij het belang van spelbegeleiding en kijken we a.d.h.v. praktijkvoorbeelden naar manieren waarop je spel op een effectieve manier kunt begeleiden.
Door: Tinka Hofmeijer en Ebelien Nieman
4: Close Reading voor het jonge kind
In deze workshop bespreken we wat het belang van Close reading is en ervaar je zelf de drie sessies van de Close Reading aanpak met een prentenboek. Je krijgt praktische voorbeelden, zodat je een beeld krijgt hoe Close Reading er in de praktijk van groep 1, 2 en 3 uitziet.
Door: Kyra Laarveld
Workshopronde 2
5: De rol van instructie in groep 1-2
Instructies in groep 1-2 worden op verschillende manieren vormgegeven op scholen. Tijdens de workshop ‘De rol van instructie in groep 1-2’ zoomen we in op effectieve instructie die passend is in een leerrijke en speelse omgeving.
Door: Lorel Vlaanderen en Sherrill Wolberg
6: Een soepele overgang naar groep 3
Een groep 3 kent vaak leerlingen van vijf, zes of zeven jaar oud. De verschillen tussen leerlingen onderling kunnen groot zijn. Daarom is het belangrijk om de overgang van groep 2 naar groep 3 zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo bied je gelijke kansen aan alle leerlingen. Om de overgang van groep 2 naar groep 3 in een doorgaande lijn te laten plaatsvinden, is kennis van de ontwikkeling van de leerlingen een belangrijk aspect. Zo kan de leraar van groep 3 verdergaan met de leerlijnen die in groep 1 en 2 zijn ingezet. In deze workshop nemen we je mee in een wetenschappelijke inzichten om vanuit daar de vertaling te maken naar praktische tips en tricks om de overgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.
Door: Kyra Laarveld en Marjan van der Maas
7: Visie in groep 1-2
Hoe geef je je onderwijs vorm in de groepen 1 en 2? Vanuit welke visie werken jullie en wat betekent dit voor jullie aanbod? In deze workshop staan we stil bij de drie meest gebruikte visies op kleuteronderwijs aan kleuters. Je krijgt handvatten hoe je de schoolvisie kunt vertalen naar de visie voor het onderwijs aan het jonge kind. Vanuit deze visie kun je vervolgens beredeneerd antwoord geven op vragen als: Hoe begeleiden we het spel van jonge kinderen? Hoe ziet de speel-leeromgeving eruit? En hoe volg je de ontwikkeling van jonge kinderen? Door vanuit de gekozen en vastgestelde visie antwoord te geven op bovenstaande vragen weet je als onderbouwteam waar je naar toe werkt met de kleuters en kun je daar doelgericht mee aan de slag.
Door: Ruth Heuvelman en Tinka Hofmeijer
Het belooft een inspirerende en leerzame dag te worden! Heel graag tot ziens op 27 september 2023!
Meld jou en je collega’s aan via het formulier hieronder, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!