074 - 85 16 516 info@expertis.nl

Close Reading

thema Taal / Lezen

Home » Thema’s » Taal en leesonderwijs » Close Reading

Close Reading

“Hoera, begrijpend lezen!” Hoe vaak hoort u dat in uw klas? Veel leerlingen vinden begrijpend lezen niet leuk. En dat terwijl begrijpend lezen ook wel de belangrijkste vaardigheid voor de 21ste eeuw wordt genoemd. Close reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat. De leerlingen gaan op een actieve manier aan de slag gaan met de tekst. Herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren, en reflecteren zijn de belangrijke vaardigheden waar het hier om draait.
Close Reading stelt de tekst centraal en maakt van leerlingen actieve lezers. Nu hoort u wel: “Hoera, begrijpend lezen!”

Wat is Close Reading?

Bij Close Reading werkt de leraar met een tekst of een prentenboek. Leerlingen lezen deze tekst of het prentenboek meerdere keren, verdeeld over verschillende lessen. De leraar stelt vragen over de tekst die leerlingen stimuleert om dieper in een tekst of prentenboek te duiken en in de les is ruimte voor de leerlingen om veel met elkaar te praten, te discussiëren en te schrijven over de tekst. Door de variatie in teksten en werkvormen wordt begrijpend lezen leuk voor de leerlingen en de leraar.

Close Reading lessen

Om te werken met Close Reading op uw school is het belangrijk dat u samen met uw collega’s de aanpak leert kennen. Expertis begeleidt scholen bij het invoeren van Close Reading.

Een invoeringstraject bestaat uit:

 • 3 of 4 studiemomenten per jaar;
 • klassenbezoeken met feedbackgesprekken;
 • een overleg met de stuurgroep om aan te sluiten op de werkwijze van de school, voor de aansturing op schoolniveau en de borging van het traject.

Tijdens de studiemomenten vindt kennisoverdracht plaats en krijgen leraren concrete lesvoorbeelden. Er is ruimte om samen lessen voor te bereiden, zodat leraren het geleerde direct kunnen toepassen in hun klas. Het traject sluit zoveel mogelijk aan bij de thema’s en methodes van de school.

Wanneer de school dit wenst, kan in een tweede jaar verdieping aangebracht worden. Verdiepingsonderwerpen zijn:

 • differentiatie bij Close Reading;
 • Close Reading en de zaakvakken;
  monitoring van leerlingen en de doorgaande leerlijn;
 • Close Reading en het versterken van de mondelinge en schriftelijke taal.

Wilt u eerst kennismaken met Close Reading en niet gelijk een traject starten? Kies dan voor een kennismakingsbijeenkomst. We gaan in op de achtergronden van Close Reading, leraren ervaren zelf hoe een lessenserie Close Reading in zijn werk gaat en krijgen ruimte om met elkaar te bespreken hoe Close Reading past binnen de eigen school.

Leergang: Het versterken van het begrijpend luisteren en lezen door Close Reading

Expertis biedt een verdiepende leergang waarin u meer achtergrondkennis krijgt over alle elementen van Close Reading. Ook krijgt u handvatten om Close Reading in te zetten op uw school. We besteden aandacht aan de manier waarop u uw team kan ondersteunen bij de invoering van Close Reading.

Klik hier voor alle informatie & inschrijven. https://expertis.nl/agenda-item/leergang-versterken-begrijpend-luisteren-en-lezen-close-reading/

Download hier de flyer van de Leergang ‘Het versterken van het begrijpend luisteren en lezen door Close Reading’.

Blogs

 • Lees het blog Implementeren van Close Reading en teamleren kunnen samen gaan: Op ‘t Hof laat het zien!, in dit blog Margreet van Iterson aan het woord over de meerwaarde van Close Reading.
 • Lees het blog van Marieke Faas, één van de deelnemers aan de leergang Close Reading: De Kindereter blijkt een schatje!
 • Lees het blog van Marita Eskes: Kikker is verliefd! Close Reading in de onderbouw
 • Lees het blog: Close Reading, begrijpend lezen wordt een feestje!
 • Lees het blog van Ebelien Nieman: De prinses met de lange haren
 • Lees het blog: Lezend de vakantie in: Close Reading zomertips!

Meer lezen

 • ‘Close Reading’ onder de loep – Beter tekstbegrip door intensief lezen
  een artikel van Dortie Mijs en Kees Vernooy (uit: Remedial Teaching nummer 5 2016)

nog links toevoegen:
artikel Wereld van het jonge kind (nov 2018
artikel JSW) (maart 2019)
artikel BSM (maart 2019)
artikel tekstselectie tijdschrift voor remedial teaching

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Logchem.

Stel mij gerust je vraag.

Ik ben Marieke van Logchem en ik help je graag verder. Bel mij op 06 – 43 35 13 01 of stuur me een email.

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Henk de Vries - Leerkracht VMBO

Professional Leader

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings.

Kennisbank

You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module.

Share This