Interessante artikelen, handelingswijzers en andere downloads van Expertis Onderwijsadviseurs

Nieuwsberichten

Presentatie van het boek Close Reading een groot succes!

Presentatie van het boek Close Reading een groot succes!

Duurzame schoolontwikkeling / Taal / lezen /

Op woensdag 19 september is ons boek ‘Close Reading – Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs’ gepresenteerd op het PICA-congres en met veel enthousiasme ontvangen. Collega Tony van Dalen heeft een lezing gegeven over Close Reading. Daarna verzorgden meerdere collega’s van Expertis Onderwijsadviseurs praktische workshops waardoor deelnemers een goed beeld kregen hoe Close Reading in de klas vormgegeven kan worden.

Close Reading geeft leerkrachten de mogelijkheid om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden. In het boek Close Reading, werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs wordt in stappen uitgelegd hoe je met Close Reading aan de slag kunt gaan.

Je krijgt antwoorden op vragen als:

  • Hoe selecteer en analyseer je een geschikte tekst?
  • Wat is de rol van de lezer bij Close Reading?
  • Op welke manier bereid je een lessenserie voor en geef je de sessies?
  • Hoe koppel je Close Reading aan andere vakgebieden?
  • Hoe stimuleer je goede gesprekken over teksten tussen leerlingen?
  • Hoe volg je de ontwikkeling van leerlingen?

Om je te inspireren, gebruiken de auteurs veel voorbeeldteksten. Ze laten zien hoe Close Reading werkt in de praktijk, van groep 1 tot en met groep 8. Door de variatie in teksten en werkvormen wordt begrijpend lezen weer leuk voor jou en voor je leerlingen!

Meer lezen

Meer lezen of geïnteresseerd in ons begeleidingsaanbod?

Klik hier voor:

Of lees onze blogs over Close Reading:

Boek bestellen?

Bij Uitgeverij PICA kunt u het boek ‘Close Reading – Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs’ bestellen.


Lees verder
Conferentie Close Reading – Save the date!

Conferentie Close Reading – Save the date!

Duurzame schoolontwikkeling / Taal / lezen /

Begrijpend lezen krijgt steeds meer aandacht. Leerkrachten ervaren dat hun leerlingen niet alles uit de begrijpend leeslessen halen wat er in zit. In de huidige aanpak staan vooral de leesstrategieën centraal en minder de inhoud en het dieper begrijpen van de tekst.
Expertis heeft zich verdiept in mogelijkheden om het begrijpend luisteren en lezen doelgerichter en betekenisvoller te maken en is de afgelopen jaren sterk bezig geweest met de ontwikkeling van Close Reading. Steeds meer scholen maken de overstap naar Close Reading en zijn enthousiast over het positieve effect op hun leerlingen en leerkrachten. Leerkrachten ervaren dat leerlingen meer betrokken zijn bij hun lessen door de afwisselende werkvormen en het gebruik van mooie teksten.

Conferentie Close Reading

Wilt u ook meer weten over Close Reading of u nog verder verdiepen in Close Reading?

Vrijdag 5 april 2019 van 9.00 tot 17.00 uur organiseert Expertis een conferentiedag Close Reading.

We informeren u over de opzet en werkwijze van Close Reading en wat dit voor uw school kan betekenen. Daarnaast brengen wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Close Reading. In de ochtend en aan het begin van de middag zal er een lezing plaatsvinden en u heeft keuze uit een aantal workshops. Er worden zowel workshops aangeboden voor leerkrachten die willen kennismaken met Close Reading, als verdiepende workshops voor leerkrachten die al volgens de principes van Close Reading werken.

Noteert u deze datum alvast in uw agenda? U ontvangt in oktober het programma en de mogelijkheid tot aanmelding. Wij hopen u te mogen begroeten op vrijdag 5 april 2019!

Meer lezen?

Mocht u in de tussentijd al meer willen lezen over Close Reading. In Amerika is Close Reading al een gerenommeerde aanpak en binnen Expertis hebben een aantal adviseurs een vertaling gemaakt naar de Nederlandse praktijk. Het boek Close Reading, werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs komt in september uit. Hier leest u meer over de inhoud van het boek en hoe het boek kunt bestellen.

 

 

 

 

Meer info over Close Reading

Op onze website kunt u meer lezen over Begrijpend lezen en luisteren: Close Reading


Lees verder