< Terug naar het overzicht

Een goede leesstart voor kleuters

Een goede leesstart voor kleuters

04 november 2015
14.15 - 16.15 uur / De Meern


In deze workshop krijgt u theorie en praktijkvoorbeelden aangereikt rondom voorbereidende leesactiviteiten met kleuters. Waarom is het belangrijk om al in de kleuterjaren in te zetten op een goede leesstart? En wat moeten kleuters nu eigenlijk al kunnen voordat zij naar groep 3 gaan? In deze workshop hoort u het.

We nemen een kijkje in een kleuterklas door middel van een videofragment. We zien hoe leesactiviteiten spelenderwijs en planmatig vorm worden gegeven, zodat alle leerlingen hiervan optimaal profiteren. Kortom: een middag waarin theorie en de praktijk met elkaar worden verbonden om u te informeren en inspireren rondom fonemisch bewustzijn bij kleuters.

Dit zegt de theorie

In groep 3 leren kinderen technisch lezen, één van de voorwaarden om een goede begrijpend lezer te worden (Mijs & Vernooy, 2003). Maar wat gaat daar nu aan vooraf? Kinderen hebben een goed fonemisch bewustzijn nodig. Instructie hierin blijkt een grote effectgrootte te hebben op het leren lezen bij kinderen (National Reading Panel, 2001). Daarnaast is een vlotte benoemsnelheid van letters één van de grootste voorspellers van of een leerling goed technisch leert lezen (Aarnoutse, 2004). Instructie in fonemisch bewustzijn blijkt bij een preventieve en expliciete aanpak zeer effectief. Een afwachtende houding daarentegen (‘het kind is nog niet rijp’), blijkt niet effectief (Phillips, Clancy-Menchetti, Lonigan, 2008). Het is een uitdaging om spelenderwijs op preventieve wijze aan de voorbereidende leesvoorwaarden te voldoen.

Doel

U kent de doelen van het voorbereidend lezen en bent in staat om deze te vertalen naar zinvolle activiteiten. U heeft naast theorie ook voorbeelden aangereikt gekregen vanuit de onderwijspraktijk.

Doelgroep

Leerkrachten groep 1 en 2
Taal- en leescoördinatoren

Datum en programma

Woensdag 4 november 2015
14.15 – 14.30 uur Inloop
14.30 – 15.15 uur Deel 1
15.15 – 15.30 uur Pauze
15.30 – 16.15 uur Deel 2

Locatie

Koningin Beatrixschool
Rosweydelaan 1
3454 BL De Meern

Kosten

De kosten voor deze workshop bedragen € 99,00. U ontvangt vooraf een factuur.

De adviseurs

Marcel Schmeier is adviseur taal en rekenen bij Expertis Onderwijsadviseurs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas. Marcel is bekend van zijn website www.onderwijsgek.nl en zijn praktische artikelen in diverse onderwijsvakbladen.

Aanmelden

Aanmelden evenement
Bezig met versturen